Brezilya’da uzun süredir gündemi meşgul eden büyük yolsuzluk operasyonunda yeni bir evreye geçildi. Soruşturmaların odağında yer alan eski devlet başkanı Lula’nın oğlunun sahip olduğu şirketlere de baskın düzenlendi.

Operasyon kapsamında incemeleye alınan bir danışmanlık şirketinin Lula’nın oğlu ile ilişki içinde olduğu iddia ediliyordu. İddiaları araştıran güvenlik güçleri, nüfuz ticareti yoluyla maliye bakanlığı bünyesinde alınan bazı kararlardan borcu olan özel şirketlerin yararlandığına ilişkin deliller bulduklarını kamuoyu ile paylaştı.

Domino etkisi ile her gün yeni bir boyut kazanan soruşturmada yeni başlıklar açılmaya devam ediyor. Bu yılın Mart ayında başlatılan ve maliye bakanlığı içinde örgütlenen bir çıkar çetesine yapılan operasyonda gözaltına alınan şüpheli sayısı şimdiden 30’a ulaştı. Federal polisin açıklamalarına göre rüşvet karşılığı şirketlerin borcunu silen çetenin bu yolla 5 milyar dolarlık vurgun yaptığı tahmin ediliyor.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ ARAŞTIRILACAK

Soruşturmada, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin borçlarını sıfırlamak veya cezai müeyyideleri kaldırmak için bazı politikacıların aracı oldukları ifade ediliyor. Söz konusu işlemin, siyasi etki alanına giren maliye bakanlığı bürokratları, hukuk büroları ve danışmanlık şirketleri aracılığıyla gerçekleştiği iddia ediliyor.

Ülkenin en büyük kamu şirketi Petrobras bünyesindeki yolsuzluklardan yola çıkarak büyük bir operasyona imza atan Brezilya polisi soruşturmaların çapını genişletiyor. Yaklaşık iki yıldır devam eden ve 19. dalgaya ulaşan Lava Jato operasyonunda sanık sayısı 500’e ulaştı. Çığ gibi büyüyen ve her dalgada farklı bir sektörü içine alan yolsuzluk soruşturmasında petrol, inşaat ve enerji şirketlerinden sonra otomotiv sektörü de potaya girmiş oldu.