Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 8-10 Temmuz tarihlerinde Rusya’nın Ufa kentinde BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü zirvelerinin yapılacağını açıkladı. Lavrov’a göre Ufa’da alınacak kararlar özellikle BRICS’in uluslar arası arenada etkin rol oynamasına önemli imkanlar verecek.

BRICS Gençlik Forumu’nda konuşan Lavrov, BRICS ülkelerinin ortak bir ajanda ve pozitif yönde hareket ettiklerini, birbirine karşı güç kullanan bir yapı olmadığını söyledi.

Sputnik’in haberine göre, dünya nüfusunun yüzde 45'ini, ekonomisinin ise yüzde 25'ini kapsayan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS yönetim kurulunun 7 Temmuz'da Moskova'da toplanması ve Kalkınma Bankası'nın zirveye kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na alternatif olarak görülen 100 milyar dolar sermayeli bankanın ayrıca, kendi coğrafyası ve gelişen ülkelerdeki altyapı ve kalkınma projelerine finansman sağlayacağı düşünülüyor.

G20 ANTALYA’DA OLACAK

Antalya’da düzenlenecek G20 zirvesine de değinen Lavrov, 5 yıl önce kabul edilen ancak ABD’nin onaylamadığı IMF reformlarının uygulama yollarının aranacağını belirtti.

Güney Kore’de gerçekleşen zirvede IMF’de oylama sistemi ve kotalar konusunda reform yapılması kararlaştırılmış, ABD dışındaki ülkeler bu kararı onaylamıştı.

G20’de bir çok ülkenin Rusya ile aynı görüşü paylaştığını belirten Lavrov, BRICS ülkelerinin de IMF reform sürecinde anahtar rol üstleneceğini söyledi.

G20 zirvesi Antalya’da 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak.