Rusya’nın Ufa kentinde gerçekleşen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesi sonrası kabul edilen ortak deklarasyonda Rusya’nın Suriye inisiyatifi ve Ukrayna krizinin siyasi yollarla çözümüne destek verildi.

Moskova’nın inisiyatifi ile Suriyeli tarafların bir araya getirilmesini destekleyen BRICS ülkeleri, yeni görüşmelerin yapılması fikrini olumlu buldu.

Ocak ve Nisan ayında yapılan iki görüşmeye dikkat çekilen açıklamada, “Bunun yanında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura ve diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşların siyasi çözüm öngören çabalarını destekliyoruz.” denildi.

Ukrayna krizinde çözümün Minsk Anlaşması’nın tamamı ile uygulanması olduğuna değinen BRICS ülkeleri, “Biz Ukrayna’da yaşanan gelişmelerle ilgili derin kaygılarımızı yeniliyoruz. Biz sorunun çözülmesinde askeri çözümün kabul edilemeyeceğini, tek çözümün siyasi diyalogla mümkün olduğunu vurgulamak istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna liderlerinin desteği ile BM Güvenlik Konseyi’nde 2022 no'lu kararla kabul edilen Minsk Anlaşması’na dikkat çekilen deklarasyonda, tüm koşulların yerine getirilmesi için taraflara çağrıda bulunuldu.

BRICS ülkeleri ortak deklarasyonda IŞİD ve El Nusra terör örgütlerinin Ortadoğu’da gerçekleştirdikleri insanlık dışı eylemlerini kınadı.