Belçika'da dün yakalanan ve Paris saldırılarının sorumlusu olmakla suçlanan Mohamed Abrini, Brüksel Havalimanı'ndaki saldırı sonrası kaçtığı tespit edilen "şapkalı terörist" olduğunu itiraf etti.

Belçika federal savcılığından yapılan açıklamada, "Abrini'nin Brüksel Havalimanı saldırılarında yer alan üçüncü kişi olduğunun doğrulandığı" kaydedildi. Abrini'nin suç mahallinde bulunduğunu itiraf ettiği belirtilen açıklamada, teröristin "İntihar yeleğini bir çöp kutusuna attığını ve sonrasında şapkasını sattığını açıkladığı" ifade edildi.

Brüksel'de bir metro istasyonu ve havalimanında 22 Mart'ta düzenlenen saldırılarda 32 kişi ölmüş, 270 kişi yaralanmıştı. Havalimanında iki intihar saldırganı üzerilerindeki bombaları patlatırken, şapka takan ve beyaz ceket giyen üçüncü şüpheli kaçmayı başarmıştı. Teröristin geride bıraktığı bomba kontrollü şekilde patlatılmıştı.

Polis, "şapkalı terörist" olarak nitelenen şüphelinin güvenlik kameralarınca çekilen görüntülerini perşembe günü yayınlayarak halktan yardım istedi.

Videonun yayınlanmasının ardından cuma günü öğle saatlerinde Brüksel'in Anderlecht semtinde yakalanan Abrini'nin DNA'sı, saldırganların saklandığı Brüksel'deki iki evin yanı sıra, 13 Kasım'da 130 kişinin öldüğü Paris saldırılarında kullanılan bir otomobilde tespit edildi.

Bir süre Suriye'de DAEŞ saflarında savaştığı belirtilen 31 yaşındaki Fas asıllı Belçika vatandaşı Abrini, terör faaliyetlerinde yer alma ve terör amaçlı cinayet suçlamasıyla bugün tutuklandı.

Abrini'nin yanı sıra 3 kişi daha aynı suçlamayla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu kişilerden Osama K, 22 Mart'taki Maelbeek metro istasyonu saldırısında yer alan ikinci kişi olarak tespit edildi. Metro saldırısı sonrası kaçmayı başaran Osama K'nın saldırılarda kullanılan çantaları alan kişi olduğu belirtildi.

Herve B.M. ve Bilal E.M'nin ise Mohamed Abrini ve Osama K'ya yardım ettiklerinden şüpheleniliyor. Dün gözaltına alınan diğer iki kişi ise sorgularının ardından bugün serbest bırakıldı.

Muhabir: Hasan Esen