İki Avustralyalının Endonezya’da idam edilmesinin ardından, gözler Malezya’da aynı suçtan yargılanan bir diğer Avustralyalının davasına çevrildi. 52 yaşındaki, 4 çocuk annesi Avustralya vatandaşı Maria Elvira Pinto Exposto, 7 Aralık 2014 tarihinde Malezya’nın Kuala Lumpur havaalanında 1,1 kilo uyuşturucuyla yakalandı. Uyuşturucunun ana maddesi metamfetamin kaçırdığı incelemelerde kesinleşen Avustralyalı annenin davası, Hakim Noor Hafizah Salim tarafından bir üst mahkemeye gönderildi.

Bayan Exposto masum olduğunu iddia ediyor. Zanlının avukatları da salıverileceğini beklediklerini belirtiyor. Avukatları müvekkilleriyle internet üzerinden tanışan Amerikalı bir askerin Exposto’yu evlenme vaadiyle oyuna getirdiğini ve eline kendi çantasına benzer başka bir çanta verdiğini iddia ediyor.

Malezya’da 50 gramdan fazla uyuşturucu bulunduranların idamla cezalandırıldığını belirten uzmanlar, Endonezya’dan sonra yeni bir krizin Malezya ile Avustralya arasında yaşanacağının işaretini veriyor. Malezya’da en son 1986’da iki Avustralyalı uyuşturucu suçu nedeniyle idam edilmişti.