Bulgaristan'da 264 belediye başkanı ve 3 bin 461 muhtarın belli olacağı yerel seçimlerde oy kullanma işlemi devam ediyor. Ülkede seçimlerle birlikte 'Uzaktan sanal olarak seçim oylamasını destekliyor musunuz?' sorusuyla da referandum yapılıyor. Ülke genelinde açılan 12 bin seçim odasında seçmenler iki ayrı kutuya pusula atıyor.

Halk, 28'i ilde toplam 264 belediye başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Muhtarların sayısı önceki yerel seçimlere göre üçte bir daha fazla. Bunun sebebi ise kanun düzenlemesi değişikliğindeki daha az nüfusu olan köylere bile muhtar seçme kararı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) seçimlerden 40 belediye başkanı koltuğu kazanamayı amaçlıyor. HÖH Genel Başkanı Lütfi Mestan eşi ve oğluyla oy kullandı. Oy sonrası konuşan Mestan, seçimlerin demokrasinin bir bayramı olduğunu belirterek, oy kullanmada vicdanın sesine kulak verilmesi talebinde bulundu.

KURAL İHLALİ YAPAN BORİSOV CEZA ALABİLİR

Bu arada Başbakan Boyko Borisov, referandum için herkesi oy vermeye davet etti. Borsiov, oyunu GERB partisi adayı Yordanka Fandıkova'ya oy attığını söyledi. Bu açıklamadan sonra Merkez Seçim Kurulu, Borisov'un kural ihlali yaptığını iddia ederek video kaydı istedi.

Ülkede 6 milyon 363 bin seçmen bulunurken, referandum için 6 milyon 600 binin üzerinde oy hakkı olan kişi bulunuyor. Bunun sebebi ise yurtdışında bulunan ve en az 6 ay ikamet şartını doldurmayan seçmenler oluşturuyor.

Bu arada sitesi çöken Merkez Seçim Kurulu, seçimlere katılım oranı açıklayamadı.

42 bin muhtar ve yaklaşık 36 bin belediye başkanı adayı bulunan Bulgaristan'da 400 yerde sadece tek aday yarışıyor. En uzun seçim pusulası Sofya'da olup yarım metreye ulaşıyor.

Seçimlerde güvenliğin sağlanması adına 13 bin polis görev yapıyor. Saat 19'da sona eren oy kullanma saat 20'ye kadar uzatılabiliyor.