Rusya’nın Suriye’ye gönderdiği insani yardım uçaklarının geçişine Bulgaristan’ın izin vermemesi nedeni ile İran üzerinden sevkıyatın gerçekleştiği iddia edildi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya’nın Suriye’ye gönderdiği insani yardım uçaklarında yer alan kargonun deklere edildiği şekilde olup olmadığı konusunda endişelerin olduğu vurgulandı.

Yunanistan’ın Suriye’ye insani yardım götürecek Rus uçaklarının kendi hava sahasından geçişine izin verip vermeyeceği tartışmaları yaşanırken, Bulgaristan’ın kendi hava sahasını kullanmasına izin vermediği ortaya çıktı.

Bulgaristan basınında yer alan haberlere göre, Bulgaristan’ın kendi hava sahasını kullanmasına izin vermemesi nedeni ile Rusya 2 yardım uçağını İran üzerinden Suriye’ye gönderdi. Bulgaristan’ın olumsuz cevabının Atina’nın da kararını kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Diğer taraftan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, ABD'nin Atina'dan Rus uçakları için Yunan hava sahasının kapatılmasını istediğini söylemişti. Moskova'nın Suriye'ye insani yardım ulaştırabilmek için 1-24 Eylül'de Yunan hava sahasını kullanmak için Atina'dan izin aldığı belirtilmişti. Bazı kaynaklara göre ise Rusya'nın izin talebi ile ilgili konu halen Atina yönetimi tarafından değerlendiriliyor.