Burkina Faso'da Kara Kuvvetleri Komutanları, geçtiğimiz hafta yönetime el koyduğunu açıklayan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na silah bırakma çağrısında bulundu. Komutanlar, "Muhafız Alayı'nı kan dökmeden silahsızlandırmak için başkent Ouagadougou'ya ilerlediklerini" açıkladı.

Bir grup komutan, imzaladıkları yazılı bir açıklamayla Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerine güvenlik garantisi vaad ederek silahlarını kışlada bırakma çağırısı yaptı.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanları kabine toplantısı sırasında gözaltına alan Muhafız Alayı askerleri, General Gilbert Diendere'nin 'Geçiş Konseyi' lideri olarak görevlendirildiğini açıklamıştı.

Görevden alınan geçici hükümet Meclis Başkanı Moumina Cheriff Sy, Muhafız Alayı'nın darbesini kabul etmemiş, silahlı kuvvetleri göreve çağırmıştı. Silalı Kuvvetler'den darbeyi durdurmasını isteyen Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı serbest bırakılana kadar göreve devam edeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, 27 yıl yönetimde kalan ve Ekim'de halk tarafından devrilen Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin önemli destekçilerindendi. Birleşmiş Milletler, ABD ve Fransa'nın kınamasına rağmen Muhafız Alayı, seçimlere yaklaşık bir ay kala Cumhurbaşkanı Kafando'yu görevden aldığını ve hükümeti fesh ettiğini açıklamıştı.