Myanmar'ın (Burma) kuzeyinde hükümet ordusu ile Kaçin isyancıları arasında çıkan şiddetli çatışmalarda, yüzlerce Çinlinin arada kaldığı, bazılarının da tutuklandığı bildirildi.

Çin medyası, 3 gündür devam eden çatışmalar nedeniyle yüzlerce sınır ticareti yapan Çin vatandaşının dış dünyayla bağlantısının kesildiğini duyurdu.

2 BİNDEN FAZLA SİVİL ATEŞ ALTINDA

Çinlilerle birlikte bölgede yaklaşık iki binden fazla sivilin ateş altında kaldığı belirtildi. Tutuklanan bazı Çinlilerin ise yasadışı yollardan ülkeye girdikleri ve çıkış belgelerinin olmadığı kaydedildi. Ayrıca, bu durumdaki bazılarının, yetkililerden yardım istemeye korktuğu ve ormanda ya da tanıdıkları yerel halkın evlerinde saklandığı da belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei ise Pekin’deki olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin son aylarda yasadışı ağaç kesimlerine engel olmak için operasyon başlattığı bu operasyonlarda, bazı Çin vatandaşlarının gözaltına alındığını söyledi. Hong, Myanmar hükümetine çağrıda bulunarak, Çin vatandaşlarının can güvenliği ve yasal haklarının korunmasını istedi. Hong, Myanmar’ın da Çin'in kaygılarını dikkate aldığını, tutuklu bulunan Çin vatandaşlarına iyi muamele yapılacağı sözü verdiğini belirterek, bu ülkedeki Çin büyükelçiliğinin de tutuklu Çinlileri ziyaret etmesi ve gerekli yardımı sağlaması için bölgeye personel gönderdiğini söyledi.

Bölgeden gelen haberlerde, şu ana kadar ölen ya da yaralanan olmadığı ancak bölgede ilaç ve gıda sıkıntısı çekildiği ifade dildi.

Hükümetin, isyancılarla barış görüşmeleri yapmakta olduğu ve 12 Şubat’ta ülke genelinde ateşkes imzalamayı umduğu bildirilmişti. Ancak Kaçin’de (Kachin) yeniden baş gösteren çatışmanın, ulusal uzlaşma sürecini gölgede bırakacağı ifade ediliyor. Bağımsızlık yanlısı Kaçin isyancıları, bölgesel bakanı taşıyan bir konvoyu Perşembe günü pusuya düşürmüş ve bunun üzerine şiddetli çatışmalar başlamıştı.

Myanmar ordusu, Kaçin etnik azınlığa ait olan bir askeri eğitim kampına geçen Kasım ayında saldırı düzenlemiş ve "isyankarlar" olarak tanımladıkları gruptaki 22 kişiyi öldürmüştü. Bu olay, ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkeye yaptığı ziyaretin hemen ardından yaşanmıştı.

Myanmar’daki silahlı azınlıklardan biri olan Kaçin isyancıları,1961 yılında silahlanmıştı.

Hükümet ordusu ile Kaçin Bağımsızlık Ordusu arasındaki 17 yıllık ateşkes, Haziran 2011'de yeniden başlamıştı. Son çatışma, binlerce insanın ölümü ve yüz binden fazla kişinin yer değiştirmesi, yaygın olarak kara mayınları kullanımı, çocuk askerlerin eğitilmesi, sistematik tecavüz ve işkenceyle sonuçlanmıştı.

Myanmar’daki Kaçin sorunu, ülkenin 4 Ocak 1948’de İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının ardından başlamıştı.