Geçtiğimiz ay darbe girişiminin yaşandığı Burundi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un "seçimleri erteleyin" çağrısına olumsuz yanıt verdi. Burundi’nin BM Elçisi Albert Shingiro Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, “ Planlandığı gibi Pazartesi seçimler yapılacak. Hükümetimiz ülkeyi kaosa götürecek bir döneme izin vermez” dedi.

Burundi’de devlet başkanının üçüncü defa aday olması üzerine baş gösteren karışıklılar devam ederken, Pazartesi günü meclis seçimleri, 15 Haziran’da ise devlet başkanlığı seçimleri için halk sandığa gidecek.

Cuma günü Ban Ki-Moon, muhalefetin seçimleri boykot kararının ardından “ barışçıl ve şeffat bir seçim ortamı oluşana kadar seçimlerin ertelenmesi gerektiğini” belirten bir bildiri yayınlamıştı.

Öte yandan Shingiro 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’ne, “halkın yüzde 95’inin bir an önce seçim istediğini, radikal bir azınlık muhalefete rehin olmak istemediği” mesajını iletti.

Burundi’de muhalefet Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza’nin bir daha aday olmasının ülkede 2006’ya kadar süren 13 yıllık iç savaşı bitiren barış anlaşmasına aykırı olduğunu dile getiriyor.

Burundi’de 13 Mayıs’ta darbe yapan General Godefroid Niyombareh bir "Kurtuluş Komitesi" belirlemiş ama istediği desteği bulamamıştı. Başkan Nkurunziza ise darbe ortamında Tanzanya’da Afrika liderleri ile görüştükten sonra ülkesine dönmüştü.