İngiltere Başbakanı David Cameron, Akdeniz'deki göçmen facialarını önlemek için başlatılması muhtemel operasyonlara savaş gemisi ve helikopter desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Cameron, bununla birlikte mültecileri İngiltere'ye götüremeyeceklerini, muhtemelen İtalya olan en yakın AB ülkesinin göçmenleri kabul etmesini şart koşacaklarını dile getirdi.

Akdeniz'de binden fazla kaçak göçmenin boğulmasının ardından AB liderleri bugün Brüksel'de olağanüstü toplanıyor. Toplantı öncesinde açıklama yapan İngiltere Başbakanı David Cameron, Akdeniz'de gerçek bir trajedi yaşandığını ifade etti ve bugün hayat kurtarma üzerinde duracaklarını dile getirdi. Cameron, bunun için sadece kaçak göçmenleri kurtarmak değil; kaçakçılarla mücadele ve bölgede istikrarın sağlanmasına da odaklanılması gerektiğini kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise Akdeniz'de yaşanan son facianın, Ege'de her gün karşı karşıya oldukları şoke edici gerçeği gösterdiğini belirten Çipras, AB'nin etkili bir insan odaklı göç politikası geliştirmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Çipras, özellikle ilk saftaki Akdeniz ülkeleriyle dayanışma gösterilmesini istedi.

Almanya Başkanı Angela Merkel ise ilk önceliklerinin hayat kurtarmak için doğru önlemleri almaları gerektiğini söyledi. Almanya'nın operasyonlara 3 gemiyle katılması bekleniyor.