Sosyal Demokrat Partili (SPD) Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter, Türk basın mensuplarını makamında kabul etti. Geçtiğimiz günlerde Pasing Hacı Bayram Camine yapılan kundaklama girişimi hakkında net konuşan Reiter, saldırının ardından orada hemen bir program yapıldığını ve çirkin saldırıya karşı çıkıldığını anlattı. Medyanın ve halkın bu konuda net bir tavır sergilediğini ve bunun kendisini sevindirdiğini belirten Reiter, yabancı düşmanlığından sadece Türklerin değil diğer yabancı vatandaşların da paylarını aldığını söyledi.

Münihlilerin aşırı sağcı ve İslam karşıtlarına geçit vermemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren sosyal demokrat Reiter, "Bu yılın başlarında Münihte yoğun bir şekilde Pegida gösterileri vardı. Bu konuda binlerce Münihlinin onlara geçit vermemelerinden gurur duydum. Bu gün baktığımızda artık yapılan Pegida eylemlerinden kimsenin haberi bile olmuyor. Protestolara katılan 50 İslam karşıtından beşi bile Münihli değil. Münih'liler onlara izin vermediklerini açıkça gösterdiler. Aşırı sağcılarla mücadele bizim için çok önemli. Aşırı sağcı saldırılar artmaya devam ederse konu daha fazla gündeme gelecek." şeklinde konuştu.

Neonazi cinayetleri konusuna da değinen Reiter, "NSU, Alman hukuk tarihinin en büyük skandallarından biri. Sırf saldırıların açıklanması daha kolay diye kurbanların yakınlarının saldırgan yerine konması bir skandal. Bu soruşturma yapan birimlerin büyük hatası. Birkaç hafta önce düzenlenen etkinlikte bunu açıkça söyledim." dedi. Önümüzdeki yıl belediyede bir iftar programı düzenlemeyi amaçladıklarını söyleyen Reiter ayrıca kente çok sayıda gelen mülteciler konusunda konuştu.

Mültecilerin çadırlara yerleştirilmelerine karşı çıkan Belediye Başkanı, mülteciler konusunda tüm yönetimlere görev düştüğünü belirtti. Münih'te şimdiye kadar seçimle göreve gelen Yabancılar Meclisinin bundan sonra daha farklı bir yöntemle göreve getirilmesi konusunda ciddi fikirler olduğunu ima eden Reiter, konsolosluklar tarafından verilen Türkçe derslerinin Münih'te de düzenlenebilmesi için görüşmeler yapacağını kaydetti.