TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kızıl Meydan’da yapılacak 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları için Rusya’dan Cumhurbaşkanlığı düzeyinde davet olduğunu, konu ile ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözde soykırım törenleri için Erivan’a gidecek olması nedeni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta Kızıl Meydan’da yapılacak Zafer Bayram’ı kutlamalarına katılmayacağı belirtiliyor. Ankara, Putin’in Erivan’a gitmemesi durumunda programını değiştirebilecek. Kremlin davetli listesinde Türkiye’nin katılımı ile ilgili belirsizliğini koruyor.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, dün yaptığı açıklamalarda 24 Nisan’da Çanakkale’de yapılacak törenlere Rusya’yı temsilen katılacağını açıklamıştı. Putin’in Erivan’ı tercih etmesi, Türkiye için ise protokolde dördüncü sırada olan bir ismin tercih edilmesi eleştirilere neden olmuştu.
Rusya ziyareti çerçevesinde TASS haber ajansında düzenlenen basın toplantısında karşılıklı ziyaretlerle ilgili soruya yanıt veren Çiçek, “9 Mayıs Zafer Bayram’ı gibi önemli tarihlerin olduğu bir dönemde ziyaret gerçekleştiriyoruz. Cumhurbaşkanımıza bu yönde bir davet var. Bunu değerlendiriyoruz. 24 Nisan Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılı. Önemli katılımcılar olacak. Biz de Rusya’dan Devlet Başkanı ve yetkilileri davet ettik. Ümit ederim, beklentileri karşılayacak bir katılım olabilecek.” bilgisini verdi.