Başkent Canberra’daki Avustralya Savaş Müzesi, 100 yılın son Anzak töreninde Atatürk’ü andı. Avustralya’nın başkenti Canberra’da bulunan Savaş Müzesi’nde, Anzak çıkarmasının 100. yılı dolayısıyla özel bir tören düzenlendi.

Canberra’daki müzede her gün savaşlarda hayatını kaybeden 102 bin Avustralyalı askerden birinin yaşam hikayesi konu alınıp anlatılıyor. Daha sonra ise saygı duruşunda bulunulup milli marşın okunması ve askeri törenin ardından müze kapatılıyor.

Müzede yapılan geleneksel anma töreninde Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı anlatıldı ve İstiklal Marşı çalındı. Bu yıl, Anzak Askerlerinin Gelibolu çıkartmasının 100. yılı dolayısıyla müzede farklı bir tören düzenlendi. Atatürk’ün hayatı, 25 Nisan 2015 tarihinde Gelibolu’da vurularak ölen 22 yaşındaki John Edward Barclay ile birlikte anıldı.

Yeni Zelanda, Türkiye ve Avustralya milli marşlarının çalınmasının ardından başlayan programda Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Başbakan Yardımcısı Warren Truss, Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Reha Keskintepe başta olmak üzere birçok yetkili müze bahçesindeki havuz kenarına çelenk bıraktı.

Atatürk’ün hayatı, program için özel olarak Türkiye’den gelen Tuğgeneral Necdet Tuna tarafından anlatıldı. Tuğgeneral Tuna, "Çanakkale muhaberelerinin Türk tarihine ve Türk milletine en büyük armağanı 19’uncu Tümen ve Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Çanakkale’deki sevk ve idaresi ile askeri dehasını kanıtlayan Albay Mustafa Kemal, bu cephenin açılmasında başrol oynayan ve dönemin İngiliz Bahriye Nazırı olan Winston Churchill tarafından 'Kader Adam' olarak nitelendirilmiştir." dedi.

Tuna sözlerini "Çanakkale Savaşı’nda hayatlarını kaybeden ve Türk topraklarını kendilerine ebedi istirahatgâh yapan Anzak askerleri ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanları uğruna canlarını veren tüm şehitlerimizi saygı ile anıyorum." diyerek bitirdi.

Ardından Avustralyalı asker John Edward Barclay hakkında da bilgi verildi. 1892 yılında doğan ve 1915 yılında evlenip 2 ay sora savaşmak üzere Gelibolu’ya giden Barclay, 22 yaşında cephede ölmüş ve Çanakkale'ye gömülmüştü.

Atatürk ve John Edward Barclay’ın hayatının anlatılmasının ardından program, yapılan askeri kapanış töreni ile sona erdi.