Güney Afrika’da Cuma günü Saray önünde öğrenim harçlarını protesto eden öğrenciler eylemlerine devam ediyor. Protestoların başladığı Witwatersrand bugün de eğitime başlayamazken, Pretoria Üniversitesi (UP), ihtiyaç sahibi öğrencilerden kayıt ücreti almama kararı aldı.

Binlerce öğrenci Cuma günü harç ücretlerinin artışını protesto etmek için Devlet Başkanlığı Sarayı Birlik Binası’na yürümüş, öğrenci liderleri ile görüşen Güney Afrika lideri Jacob Zuma, 2016 için sıfır artışı kabul etmişti. Öte yandan bazı radikal siyasi partilere mensup öğrencilerin ‘ücretsiz eğitim’ ısrarı ile üniversitelerde tam da sınav döneminde yüksek öğrenim kurumları büyük bir kaosun içinde kaldı.

Protestoların önemli bir adresi olan UP, ihtiyaç sahibi öğrencilerden 2016-2017 akademik yılında kayıt parası almamaya karar verdi. Rektör Cheryl de la Rey, öğrenim ücretlerini ödeyemeyen öğrencilerle de özel görüşülerek yardımcı olunacağını belirtti. Rey ayrıca, protestolara katılan hiç bir öğrenciye disiplin suçu verilmeyeceğini ifade etti. Kampüste yurtlarda ve yemek ücretlerinde de gelecek yıl artış olmayacağı garantisini veren Rektör Rey, sınav döneminin de uzatılacağını söyledi.
Üniversiteler yeniden açılış konusunda bölündü

Güney Afrika’nın geçen haftalarda neredeyse bütün üniversitelerine yayılan protestoların ardından, bugün yeniden kampüslerin açılışı konusunda üniversitler arasında birlik sağlanamadı. Birçok üniversite eğitime yeniden başlarken, Cape Town, Witwatersrand, Cape Peninsula University of Technology (CPUT), North West Üniversitesi haftanın çoğu gününde kapalı olacak. KwaZulu Natal Üniversitesi Westwille kampüsü ise protestoların ardından bugün yeniden kapatıldı.

Protestoların başladığı Witwatersrand’da bugün 12 öğrenci lideri ve 200 senato üyesi son durumu görüşüyor. Öte yandan üniversitede protestolar bugün de devam ediyor.

Güney Afrika'da geçen hafta binlerce öğrenci Parlamento ve Saray'a yürümüş, polis gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su ile kalabalığı dağıtmıştı. Çıkan olaylarda onlarca öğrenci yaralanmıştı.