KKTC'de Kocareis sahilinde bir balıkçı tarafından kafası parçalanan Caretta Caretta Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde (YDÜ) ameliyat edilerek tedavi altına alındı. Ağır bir kafa travması geçiren deniz kaplumbağasının baş bölgesinde oluşan açıklıklar kemik yapıştırıcı maddeler kullanılarak özel bir teknikle kapatıldı. YDÜ Hayvan Hastanesi doktorları deniz canlısının şu anda durumunun iyi olduğunu belirterek iyileşir iyileşmez yeniden denize bırakılacağını kaydetti.

KKTC Çevre Koruma Dairesi tarafından bir Caretta Caretta yaralanma vakası haberini alan YDÜ yetkilileri, söz konusu duruma duyarsız kalmayarak bünyelerindeki Hayvan Hastanesi ambulansı ile Gazimağusa’da gidip kafatası parçalanmış deniz canlısını alarak bir an önce tedavi işlemlerine başladı. Kafatası tamamen parçalanan; kum ve yosunlarla kaplanan Caretta Ceratta’ya yapılan operasyon başarılı geçti. Şu anda toparlanmaya çalışan deniz canlısı, hayata tutunmaya çalışıyor.

Konu ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklama yapan Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, "İlk gördüğümüzde kafatası tamamen parçalanmıştı. Çok ciddi kırıkları vardı. Kafasının içerisine tamamen kum dolmuştu. Mutlaka ve mutlaka gözden geçirilmesi muayene edilmesi ve operasyonun yapılması gerekiyordu. Orada bırakamazdık. Hastanemize naklini sağladık. Burada getirdik. İlk muayenesi yapıldı." dedi.

Hastaneye bağlı cerrahi ana bilim dalı hocalarının da gerekli muayenelerini yaptıktan sonra derhal ameliyat kararı verildiğini ifade eden Cihan, "Derhal operasyona alınma kararı verildi. Nihayetinde ameliyatı gerçekleşti. Şu an durumu daha iyi. Tamamen iyileşince de ait olduğu yere geri bırakacağız.” diye konuştu.

GÖKÇE: KAFATASINA ÇELİK TELLERLE BİR ÇATI OLUŞTURDUK

YDÜ Veteriner Hekimliği Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perran Gökçe de Cihan’a yaptığı açıklamada, Caretta Caretta’nın hastaneye geldiğinde kafatası kemiklerinde doku kaybı olduğunu dile getirerek, beynin dokusunun açık ve ödemli olduğuna dikkat çekti.

Yapılan muayenelerde göz refleksinin olmadığını tespit ettiklerini dile getiren Gökçe, "Zaten her iki göz yuvarlağını içine alan kırıklar mevcuttu. Öncelikle hayvanın anestezi ile operasyona alma kararı verdik. Kafatasının içi tamamen kum kemik yosun ile doluydu. Onların temizliğini yaptık. Beyin ödeminin giderilmesi için girişimlerde bulunduk. Daha sonra ön temizliklerden sonra kafatasının kapatılması için çelik tellerle bir çatı oluşturduk." açıklamalarında bulundu.

“KEMİK ÇİMENTOSU İLE KAFATASI YAPILDI”

Değişik amaçlarla medikal dünyada kullanılan kemik çimentosu ile deniz canlısının kafatasında bulunan açıkları kapatmak üzere yerleştirdiklerini dile getiren Gökçe, “Dün de tekrar buna ilave işlem yapıldı. Ameliyatı bizleri biraz zorladı. Umarım olumlu sonuçlanacak. Onu bekliyoruz. Şu an için gözlemlediğimiz kalıcı bir hasar durumu yok. Derin sudaki hareketlerine bakacağız, ona göre işlemlerine devam edeceğiz. “ ifadelerini kullandı.

Şu anda tedavisi devam eden Caretta Caretta iyileşir iyileşmez tekrar denize bırakılacak.