Antalya’da düzenlenen NATO toplantısının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Henüz hâlâ DAEŞ’le (IŞİD) mücadele konusunda sonuç alıcı bir stratejimizin olmadığını da üzülerek söylemek durumundayım.” dedi.

NATO dışişleri bakanları toplantısının ardından ev sahibi sıfatıyla basına açıklama yapan Çavuşoğlu, “Bugün DAEŞ (IŞİD) ile mücadelede kapsamlı bir stratejinin olmadığı aşikardır. Maalesef bugüne kadar ortaya konulan stratejiler, başta hava saldırısı olmak üzere DAEŞ’i durdurmaya bile yetmemiştir.” ifadelerini kullandı.

NATO toplantısı oturumlarında bu konunun gündeme geldiğini ve tüm ülkelerin birçok konuda konsensüs oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, “Ama şu da bir gerçek ki henüz hâlâ DAEŞ’le mücadele konusunda sonuç alıcı bir stratejimizin olmadığını da üzülerek söylemek durumundayım.” şeklinde konuştu.

“KIRIM TATAR HALKI BASKI ALTINDA”

Kırım’a giden gayriresmi Türk heyetinin çalışmaları hakkında bilgi veren Mevlüt Çavuşoğlu, heyetin henüz raporunu hazırlamadığı fakat ön bilgi verdiğini belirtti ve “Edindiğimiz izlenim maalesef Kırım’da ihlallerin devam ettiği ve orada özellikle Kırım Tatar halkının baskı altında olduğudur.” dedi.

“NATO’NUN GENİŞLEMESİNDEN YANAYIZ”

Bosna-Hersek, Karadağ, Makedonya ve Gürcistan’ın NATO’ya aday ülkeler olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, 2016’da Varşova’da yapılacak zirvenin ‘genişleme zirvesi’ olmasını istediklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Özellikle bu konuda mesafe kat eden ülkelere karşı da olumlu bir yanıt verilmesi gerekiyor. Üyeliği hak eden ülkelere üyelik davetinin gönderilmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi adımlar atan ülkelere de üyelik eylem planının mutlaka uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca Afganistan’daki askeri görevi sona eren NAT’nun sivil bir misyonla desteğe devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin ayrıca, ‘Kararlı Destek Misyonu’ çerçevesinde bu ülkede askeri görevleri de bulunuyor.