Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Şah Türbesi'nde iki askerin rehin alınması iddialarıyla ilgili, “Bu iddialar doğru değildir. Nerden çıktığını bilemiyorum ama birden dün akşamüstü çıktı. Türkiye’nin gündemine oturdu. TBMM’deki tartışmalara da yansıdı. Gerçek dışı bir haberin etkilerini de gördük kesinlikle böyle bir şey doğru değildir. Söz konusu bile olmamıştır.” dedi.

Ankara Palas Devlet Konukevindde yapılan Reform Eylem Grubu toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Reform Eylem Grubu’nun toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecinin, 'Eğit donat' projesi ne amaçlı, nerede yapılacak? sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, 'Eğit Donat' programına ilişkin mutabakat belgesi dün imzalandı. ABD ile Türkiye arasında bakanlıkta imzalandı. Uygulamanın Mart'ın ilk günlerinde başlamasını öngörüyoruz. Hedefini zaten biliyorsunuz muhalefetin güçlendirilmesine eğitilip donatılmasına yönelik bir programdır. Biz uzun zamandan beri 114 ülke tarafından tanınan Suriye koalisyonunun ve arazideki bunlara bağlı grupların desteklenmesinin uluslararası toplumun bir yükümlülüğü olduğu söylüyorduk. Bu mutabakat bu yönde atılmış önemli bir adımdır.” diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE ABD BİRLİKTE KARAR ALACAK"

Çavuşoğlu konuşmasın şöyle devam etti: “Türkiye ile ABD çalışmaları beraber yürütecek. Ana unsurları konusunda Türkiye ile ABD birlikte karar alacak. Türkiye’nin iradesine aykırı herhangi bir iş yapılmayacaktır. 1500-2000 civarında Suriyeli muhalefet Türkiye’de eğitim verilecek ve donatılacak. İngiltere, Suudi Arabistan, Katar’da eğit donat programına ve sahipliği yapacaklarını açıkladılar. Türkiye’de 1500-2000 civarında olduğunu düşünürsek diğer ülkelerde de aynısının yapılacağını söyleyebiliriz. Buradaki amaç Cenevre bildirisinde temelinde gerçek bir siyasi dönüşüm sağlanması ve aşırıcılıkla terörle mücadelede ve muhalefete tehdit unsuru oluşturan tüm unsurlarla mücadele muhalefetin güçlendirilmesi hedeflendi. Muhalefetin imkan ve kabiliyetleri bu şekilde daha da geliştirilecektir.”