Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’un resmi daveti üzerine dün akşam saatlerinde başkent Bakü’ye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarına devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilen Çavuşoğlu, ardından mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik, enerji ve siyasi işbirliği konularını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve mevkidaşı Memmedyarov ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, bir soru üzerine Kafkaslarda yürütülen ortak projelere Ermenistan’ın da dahil olmasını istediklerini, fakat Erivan yönetiminin izlediği politikaların bunun gerçekleşmesine engel teşkil ettiğini kaydetti Bir gazetecinin Türkiye ile Ermenistan arasında işbirliğini geliştirmeyi öngören protokolü, Ermenistan meclisinin çektiğini hatırlatmasına Dışişleri Bakanı, bu konuda Türkiye’nin Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesini şart koştuğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Bakü temaslarının Hocalı katilamının yıldönümüne denk geldiği hatırlatarak, bu konudaki etkinliklere katılacağını beyan etti. Dışişleri Bakanı Bakü temasları kapsamında Hacalı katlimı anıtınında düzenlenecek programa katılacağını dile getirdi.
Çavuşoğlu, G 20 ev sahipliği için teknik hazırlıkların başladığını belirterek, Ankara’nın zirveye bir ülkeyi davet etme hakkı bulunduğunu, bu hakkı ise Azerbaycan için kullandıklarını aktardı. Dışişleri Bakanı ayrıca bölgede dışişleri bakanlıkları arasında oluşturulan üçlü mekanizma görüşmeleri çerçevesinde Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan arasında da böyle bir oluşum planladıklarını dile getirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov da Çavuşoğlu ile başta enerji projeleri olmak üzere birçok konuda görüş alışverişte bulunduklarını kaydetti. Memmedyarov, Karabağ’daki son gelişmeler hakkında Çavuşoğlu’na bilgi verdiğini sözlerine ekledi.