Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AKPM’de yaptığı konuşmada, Türkiye’yi eleştiren, soru soran ve daha önce de Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırması gerektiğini savunan Danimarkalı Milletvekili Michael Aastrup Jensen’e verdiği cevapta, "Darbecilerin, teröristlerin değil, Türk halkının ve TBMM’nin ve buradaki Türk parlamenterler arkadaşlarımızın yanında olmanızı tercih ederim" dedi.
Türkiye’deki demokratik durumun kötüye gittiğini ve medyaya baskı uygulandığını iddia ederek binlerce kişinin tutuklandığını ifade eden Danimarkalı milletvekili Jensen’e sert cevap veren Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye’de demokrasi sizin söylediğinizin tam tersine daha da güçleniyor. Yargı bağımsızlığı daha da güçleniyor. Ordumuz daha etkili hale geliyor. Polisimiz daha güvenilir hale geliyor. Çünkü ordu, yargı, polis içindeki bu terör örgütüne bağlı kişileri temizliyoruz. Siz gazetecilerden bahsediyorsunuz. Biraz önce Oda TV’nin hapse atılan gazetecilerinden bahsettim. Dün onlardan bir tanesinin açıklamasını gördüm. O gazeteciler hapse atıldığı zaman bu terör örgütünün gazetesi Zaman şöyle söylüyordu: ‘Gazeteci olmak dokunulmaz anlamına gelmez ve suçlardan muaf olmanız anlamına gelmez’ Bu başlıktı. Şimdi o gazeteci Nedim de diyor ki, ‘Bu FETÖ’cüleri gazeteci olarak tanıyanlara saygım yok’ diyor. Şimdi darbe girişiminin içinde aktif yer alan, başkalarını hapse atmak için sahte deliller üreten kişilerin siz gazeteci olduğu için tutuklandığını söylüyorsanız, ben size katılmam. Ama basın özgürlüğü, şu anda Türkiye’de Cumhurbaşkanımızı ve bizi an ağır şekilde eleştiren Sözcü var, Korkusuz var, Hürriyet var, CNN Türk var. Bir sürü gazete ve televizyonlar var ve hiç birisine de dokunulmuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu uzlaşı kültürünün oluştuğu ortamında kendisine yapılan hakaretlere yönelik açtığı davaların hepsini de geri çekti. Şimdi böyle bir ortam var. O gece darbe girişiminde darbeciler CNN Türk’ü işgal etti. Bize oy veren vatandaşlar bizi en çok eleştiren CNN Türk’e giderek kurtardı. Bu anlayış yerleşmeye başladı. Ama FETÖ’ye bağlı kişileri gazeteci diye attılar derseniz, biz buna katılmayız" dedi.
"Maalesef siz de Türkiye’ye gelmeden uzaktan bakışınızla bir önerge vermişsiniz"
Biz Ortadoğu’yla ilişkileri çok iyi şekilde sürdürdüklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Ortadoğu’ya yakın olmaktan da gurur duyuyoruz. Türkiye bulunduğu coğrafik pozisyondan dolayı hem Avrupa ülkesidir, Asya ülkesidir, Akdeniz ülkesidir, Karadeniz ülkesidir ve Asya ülkesidir. Dolayısıyla Ortadoğu’yla ilişkilerimizi güçlendireceğiz ama Türkiye demokratik değerlerinden, hukukun üstünlüğünden hiçbir zaman taviz vermeyecektir. Maalesef siz de Türkiye’ye gelmeden uzaktan bakışınızla bir önerge vermişsiniz. Saygım var, milletvekilinin özgürlüğü. Ama post monitoring dialogue (Türkiye için izleme sürecinin bir alt aşaması) sürecinde Türkiye’yle AKPM ve denetim komisyonu arasında çok iyi bir diyalog var. Böyle durumda verdiğiniz önerge sizin, yani Türkiye’deki algısını söylüyorum, darbecilerin yanında yer aldığınızı söylüyor vatandaşlarımız. Bu pozisyona lütfen düşmeyin. İki tane raportörümüz var her türlü imkanlar var. Bu çerçevede Türkiye’yle diyalog devam etsin. Böyle durumda darbecilerin, teröristlerin değil, Türk halkının ve TBMM’nin ve buradaki Türk parlamenterler arkadaşlarımızın yanında olmanızı tercih ederim" dedi.
Danimarka’da iktidardaki Liberal Parti’den milletvekili ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı (ALDE) grubunun üyesi olan Michael Aastrup Jensen, daha önce yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "demokratik olmayan inisiyatifleri" ve idam cezasını geri getirmeye olan desteğinden dolayı Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırması gerektiğini belirtmişti.