Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nde Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen Fransız dergisi Charlie Hebdo'yu protesto etmek için gösteri düzenledi.

Rusya’nın farklı kentlerinden ve Kafkaslardan on binlerce Müslüman yürüyüşe katılmak için Çeçenistan’a geldi. Gösteriye katılanlar ellerinde, “Hz. Muhammed karikatürlerine hayır”, “İslam iyilik ve merhamet dini”, “Peygamberimiz Hz. Muhammed’i seviyorum” yazılı dövizler taşıdı.

Çeçenistan İçişleri Bakanlığı “Hz. Muhammed’e Sevgi” yürüyüşüne 1 milyondan fazla kişinin katıldığını açıkladı. Rusya İçişleri Bakanlığı’na göre ise katılımcı sayısı 800 bini aştı. Yürüyüş olaysız bir şekilde sona erdi.

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov yaptığı konuşmada, İslamiyet’in barış dini olduğunu, Müslümanların kendilerini Rusya’yı istikrarsızlaştırmak için kullanılmalarına izin vermeyeceğini ifade etti. Kendilerinin Rusya’nın güvenilir koruyucusu olduklarını kaydeden Kadirov, “İslamiyet barış dinidir. Diğer inançlara saygılı olarak barış içinde yaşamayı öğretir.” dedi.

Grozni’nin merkezinde yer alan Ahmet Kadirov hatırasına yapılan Çeçenistan’ın Kalbi Cami’nin de bulunduğu “Minutka Meydanı’nda” toplanan vatandaşlar tekbir ve salavat getirdi. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ve beraberindeki heyet de gösteride yer aldı.

Gösterilere destek veren Mahaçkala ve Grozni Piskoposu Varlaam da yaptığı konuşmada, dinler arasında düşmanlık yaymaya çalışanlara izin vermeyeceklerini, kategorik olarak karikatürlerin yapılmasına karşı olduklarını söyledi.

Çeçen lider Kadirov önceki gün yürüyüş için yaptığı çağrıda, “Fransız dergisi yazar ve çizerleri, onları bu işe iten güçlerin ahlaksız davranışlarını protesto zamanı geldi. Bu davranışı kınamak için yürüyüş düzenlemeye karar verdik.” ifadelerini kullanmıştı. Kadirov’a göre Hz. Muhammed’in karikatürünü çizenlerle Vahhabi anlayışa sahip olanlar ya da aşırılık yanlıları arasında fark yok.

Kadirov iki gün önce yaptığı açıklamada da Paris saldırısının arkasında İslam karşıtı güçlerin olduğunu söyledi. Kendi hayatının terörle mücadele ile geçtiğini ifade eden Kadirov, “Ben silahsız insanların Paris’te öldürülmesini kesinlikle kınıyorum. Ancak, bunun arkasında İslam karşıtı güçlerin olmadığından da emin değilim. İslam karşıtı algının güçlendirilmesi ya da küresel problemlerin üstünün kapatılması hedeflenmiş olabilir mi?” sorusunu yöneltti.

Hayatlarına mal olsa da Hz. Muhammed’e hakaret edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Kadirov, “Bizim sessizliğimiz dünyada milyonlarca insani Hz. Muhammed’e hakaret edenlere karşı protesto yürüyüşüne çıkaramayacağımız anlamına gelmemeli..” uyarısında bulundu.

Charlie Hebdo'nun başkent Paris'teki ofisine 7 Ocak Çarşamba günü saldırı gerçekleşmişti. Bu saldırının ardından Fransa eş zamanlı iki rehine krizi yaşandı. Fransa'nın son yıllarda gördüğü en kanlı saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetmişti.