Alman Yeşiller Partisi Cem Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti iktidarı için oy istemesi ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin de bu kampanyaya karıştırılmasına tepki gösterdi.

Erdoğan'ın hafta sonu Almanya'daki mitinginin Alman basınında 'seçim toplantısı' olarak değerlendirildiğini ifade eden Cem Özdemir, "Bunun gizlisi saklısı yok. Burada muhalefeti eleştirmekle, onlara saldırmakla verilen mesaj: şu andaki iktidara oyunuzu verin. Bu seçim çağrısı değilse nedir?" diye sordu.

Erdoğan'ın mitinginde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) logosunun da bulunmasını değerlendiren Cem Özdemir, şunları söyledi:

"Keşke DİTİB bu işe karışmasa, karıştırılmasa. Çünkü DİTİB saygın bir kuruluş. Her kesimden insanların hitap ettiği bir kuruluş. İster sosyal demokrat, ister muhafazakar, Türk kökenli yada Kürt kökenli olsun... Dolayısıyla bu tür kuruluşların seçim kampanyasının dışında kalmasını daha doğru bulurum. Seçimlere gidin çağrısı tabii ki herkesin hakkı. Ama A ya da B partisi demek bir devlet kuruluşuna ve devletin birinci adamına asla düşmemeli."

DİTİB: LOGOMUZUN SORULMADAN KULLANILMASI NAZİK OLMADI

DİTİB Dış İlişkiler Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ ise mitingde DİTİB logosunun müsaade alınmadan kullanıldığını söyledi. Dr. Altuğ, "DİTİB Genel Merkezimize bir talep başvurusu olmamış. Eyalet Birliği'ne, derneklerimizden talepte bulunulduğunu da şu ana kadar tespit edemedik. Yani logo sorulmadan konulmuş. Nazik olmadı. Logolar kuruluşlar için önemlidir. Ancak gönül bağı olan insanımız var. Önemli bir misafir ağırladıktan sonra böyle bir polemiği uygun görmeyerek bununla ilgili itirazlarımızı dile getirmeyi uygun görmedik. Logoların ilgili kuruluşlara önceden sorulup kullanılması daha doğru bir davranış olurdu." dedi.

Cami önlerinden seçim otobüsleri kaldırılması konusundaki tavırları sorulan Dr. Altuğ, "İbadet mekânlarında siyasi konuşma veya reklamı uygun görmüyoruz. Cemaatlerimiz seçime gitmek için ortak arabalarla kendileri organize olabiliyor. Derneklerimizin otobüs kaldırmak gibi bir uygulaması olmaz. Ama cemaatimiz organize olursa kendi faaliyetleri olur. Onun haricinde, siyasi bir faaliyete cami önlerinden otobüs kaldırmamaya hassasiyet gösteriyoruz." açıklamasında bulundu.

MİLLİ GÖRÜŞ DE RAZI DEĞİL

Öte yandan İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) yetkilileri de sosyal medyadaki paylaşımlarıyla, mitingde IGMG logosunun kullanılmasına razı olmadıkları mesajı verdi. IGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sn. Cumhurbaşkanımızın ziyareti memnuniyet verici. Fakat bu ziyarette dini cemaatlerin araçsallaştırılmaması elbette daha şık olurdu." ifadelerini kullandı.