Berlin Savcılığı’nın Federal Milletvekili Cem Özdemir hakkında Hint keneviri yetiştirme suçuyla soruşturma yapabilmek için dokunulmazlığını kaldırdığı bildirildi.

Geçtiğimiz yaz ALS hastalığına dikkat çekmek amacıyla öncelikle ünlüler arasında 'IceBucket Challenge' kampanyası başlamış ve bu kapsamda insanlar bir kova buzlu suyu başlarından aşağı dökerek bunu filme çekmiş ve YouTube’de paylaşmıştı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de bu kampanyaya katıldı ve kendi balkonunda bir kova buzlu suyu başından aşağı dökerek kaydettiği videoyu YouTube'da paylaştı. Videoda Özdemir’in yanında görülen kenevir bitkisi tartışmaya neden oldu.

Cem Özdemir, "Evet, gördüğünüz o bitki kenevir bitkisidir." diyerek meseleye açıklık getirdi. 18 yaşından büyük insanların hafif uyuşturucu tüketme özgürlüğünün bulunması gerektiğini söyleyen Özdemir, içicilerin kenevir yetiştirme hakkı olmasından yana tavır koydu. Berlin’in Kreuzberg semtinde bulunan dairesinin balkonunda çektiği video Özdemir’e karşı bir soruşturma açılmasına sebep oldu.

Bild am Sonntag Gazetesi’nin verdiği habere göre Özdemir’in önemli bir cezaya çarptırılması beklenmiyor. Buna gerekçe olarak da suçun önemsizliği gösteriliyor. Hukuk çevreleri ise davanın durdurulacağını tahmin ediyor. Özdemir ise hakkında açılan davaya Facebook üzerinden tepki gösterdi ve uyuşturucu kullanımını kimsenin hafife almaması gerektiğini, ancak kenevirin serbest olması gerektiğini savundu.

Özdemir, "Bir videoda görülen Hint keneviri bitkisi nedeniyle geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılıyorsa, bu Almanya’nın uyuşturucu politikasının ne kadar saçma olduğunu gösterir. Hint keneviri yasağı sadece gerçek dışı ve ideolojik bir uyuşturucu politikasıyla açıklanabilir." ifadelesini kullandı.