Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'deki olağanüstü durumun görüşüleceği ve Pazar günü İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşecek müzakerelerin bir günlük gecikmeyle başlayacağını bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Bazı aksiliklerden dolayı, Yemen’den Cenevre toplantılarına katılmak üzere gelen bir heyet, Pazar akşamı Cenevre’ye ulaşacak. Bu nedenle BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve BM Yemen Temsilcisi İsmail Şeyh Ahmed, Yemen’den gelen heyetlerle Pazartesi akşamı istişarelere başlayacak." ifadelerine yer verildi.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Ahmed Fevzi, 14 Haziran'da Cenevre'de başlayacak Yemen müzakerelerine, Riyad ve Sana heyeti ile birlikte bazı ülkelerin de gözlemci olarak katılacağını aktardı. Gözlemci ülkeler arasında Türkiye, ABD, Suudi Arabistan, Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, Almanya, Japonya, Hollanda bulunuyor. Görüşmelerde, Haliç Ülkeleri ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Avrupa Birliği yetkilileri de bulunacak.

Fevzi, BM'nin Yemen Özel Temsilcisi İsmail Şeyh Ahmed, KİK Genel Sekreteri ve gözlemci ülkelerin büyükelçileri ile görüşeceğini, Yemenli taraflarla yapılacak görüşmelerin ise Pazartesi günü başlayacağını ifade etti. Müzakerelerin, 17 Haziran'da sona ermesi bekleniyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılması planlanan barış görüşmelerinin 28 Mayıs’ta başlayacağı söylenmiş; ancak müzakereler 14 Haziran'a ertelenmişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri 2 ayı aşkın bir süredir Yemen’deki askeri bölgeleri ve Husi militanlarına ait noktaları bombalıyor. Mart ayından itibaren Yemen genelinde yaşanan şiddetli çatışmalarda, en az 2 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.