Çerkes halkının kanaat önderlerinden 67 yaşındaki Ruslan Guaşe’nin duruşmaya götürülmesi engellendi. 11 Eylül’de açlık grevine başlayan Guaşe’nin ambulansı, duruşmaya götürülürken Lazarevsk Tuapse yolu üzerindeki kontrol noktasında durduruldu. Guaşe’nin duruşmaya getirilmemesinin ardından, destek için mahkemeye gitmek isteyenler de gözaltına alındı.

Guaşe, Çerkes soykırımında sembol olarak bilinen Golavinka ağacının önünde yaptığı konuşma nedeniyle hapis cezası almıştı.

Çerkesya Hareketi Üyesi Berslan Mişe, “Ruslan bey duruşmaya yetiştirilmeyecek. Avukatı ne olursa olsun duruşmaya gideceğini söyledi. Bu arada farklı bölgelerden destek için giden insanlar var. Ama bu insanların da gözaltına alındığı bilgisini az önce aldık. Oradaki kalabalığı şu an engellemeye çalışıyorlar” dedi.

AÇLIK GREVİNE BAŞLAMIŞTI…

Guaşe, geçtiğimiz Mayıs ayında Çerkes soykırımında sembol olarak bilinen Golavinka ağacının önünde bir açıklama yaptığı için gözaltına alınarak mahkemeye çıkartılmıştı. Yerel mahkeme Guaşe’ye hapis cezası vermişti. Cezanın üzerine Ruslan Guaşe, “Ben hiçbir şekilde kanunları ve yasaları çiğnemedim. Benim konuşmamda suç unsuru barındıracak herhangi bir şey yok. Bu durumun düzeltilmesini, benden ve halkımdan özür dilenmesini talep ediyorum” diyerek açlık grevine başlamıştı.

Bugün Krasnodar eyaletinde bulunan üst mahkemenin, yerel mahkemenin verdiği kararı tekrar görüşmesi bekleniyordu. Ancak dün akşam internetten yayılan bir duyuru ile duruşmanın ayın 16’sına ertelendiği ortaya atıldı. Guaşe’nin avukatları ise bu durumun, desteği engellemek için yapılan bir provokasyon olduğunu öne sürdü.

Bugün saat 15.00’te Krasnodar’da duruşmaya yetişmek için yola çıkan Guaşe’nin ambulansı Lazarevsk’teki bir kontrol noktasında durduruldu. Abhazya plakalı ambulansın, Krasnodar bölgesine sokulmama gerekçesi ise giriş için gerekli evrakların eksik olmasıydı.

Çerkesya Hareketi Üyesi Berslan Mişe ise, “Soru şu ki bu ambulansın Krasnodar’a giriş yetkisi yoksa Rusya’ya nasıl girdi? Krasnodar bölgesi aynı zamanda Abhazya ile sınır komşusu. Birçok şey bahane edildi” dedi.

Bu sabah Abazya plakalı ambulans ile Krasnodar’a duruşma için yola çıkan Ruslan Guaşe ve beraberindekiler Lazarevsk Tuapse karayolu arasındaki kontrol noktasında durduruldu.

‘HAKSIZLIĞA UĞRAYAN İNSANLAR DÜNYA KAMUOYUNA ÇAĞRI YAPIYOR’

Mişe, “Oradaki sınır yetkilileri başka bir araçla gitmelerini istemiş. Şöyle düşünelim ki bir araç İstanbul’dan İzmir’e yola çıkıyor ve Balıkesir’de durduruluyor. Şu an ambulansın durdurulduğu noktada ise ambulans hemen bulunmuyor” dedi ve ekledi: “Ruslan duruşmaya yetiştirilmeyecek. Avukatı ne olursa olsun duruşmaya gideceğini söyledi. Bu arada farklı bölgelerden destek için giden insanlar var. Oradaki kalabalığı şu an engellemeye çalışıyorlar. Biz, Ruslan’ın eylemine destek çıkanlara, ‘Bizden net olarak ne istiyorsunuz’ diye sorduk. Orada haksızlığa uğrayanlar bizden bu konunun dünya kamuoyuna duyurulmasını istiyorlar. Biz de siyasetçilerin ve sanatçıların, dikkatlerini buraya vermelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ruslan Guaşe, iki yıl önce geçirdiği bir hastalık nedeniyle bir bacağını kaybetmişti.

DURUŞMA 16 EKİM’E ERTELENDİ

Çerkesya Hareketi’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Ruslan Guaşe’ye destek olmak için yaklaşık 200 kişi, Krasnodar bölge mahkemesi önünde toplandı. Guaşe’nin avukatları kendilerine bilgi verilmediğini ve duruşmanın 16 Ekim’e ertelendiğinin açıklandığını aktardı.

Bir alışveriş merkezinin önünde basın açıklaması yapan Abhazya’dan gelen grup, Guaşe’ye destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti. Açıklamada Guaşe’nin, mahkeme önünde toplananların geri dönüş yolunda sorun çıkarmadan dağılmaları halinde açlık grevini sonlandıracağını söylediği belirtildi.