Daha önce gazetemizde de yayınladığımız gibi Japonya’da yaşayan uluslardan Aynların milli müzik aleti olan tonkori ile Çerkes şıçepşınesi birbirine çok benziyor.

Bu ulus Japonya’da yaşıyor olmasına rağmen Japoncadan farklı bir lisana sahip. Fakat gün be gün japon ulusunun arasında eriyor, gelenek-görenek ve dillerini unutuyorlar.

Her yıl anadilini bilen aynların sayısı azalıyor. Bu yüzden Hokaido Üniversitesinde Ayn ulusunun kültürü, dili, tarihinin araştırıldığı-öğretildiği bir merkez açıldı.

Vunereko Raye; — Ayn ulusu daha ziyade Hokaido’da yaşıyor. Bu millet başka milletler arasında erimeye başlayınca hükümet bu konuya el attı, Japonya Aynların kültür, dil ve gelenek göreneklerini korumaları için büyük miktarlarda para harcıyor. Bizim orada bulunduğumuz günlerde bir bilimsel toplantı gerçekleştirildi.’ diyor.

Ğuçe Zamudin bu konferansta Çerkes Şıkapşınesi hakkında bilgi verdi. Vunereko Raye ise Çerkes ve Ayn ulusuna ait söylencelerle ilgili kıyaslamalar yaptı.

Vunereko Raye; — Çok eski ulusların benzer şeylere sahip olmaları mümkün. Benzer yaşam tarzlarına sahip oluşları sebebiyle sahip oldukları düşence şekilleri de aynılıklar gösteriyor. Çerkesler nasıl Nart eposuna sahiplerse Aynlerinde böylesi kahramanlardan bahseden 10 bin satırlık eposları var. Böylesi benzerlikleri irdeledim’ diyor.

Ğuçe Zamudin ve Vunereko Raye Adıge Cumhuriyeti Başı Kumpıl Muratın Hokaido Üniversitesi rektörü Nava Toehiroya olan selamını ilettiler. Adıgey Başı ilettiği mektupta, Rusya’da Japonya yılının kultlanması Japonya’da da Rusya yılının kutlanıyor olmasının çerçevesinde böylesi bir şekilde bilgi paylaşımında bulunulmasının büyük önemi olduğunu belirtmişti.

Zamudin ve Raye aynı zamanda Adıge Üniversitesi ile Hokaido Üniversitesi arasında işbirliği yapılmasını içeren ADÜ rektörü Hunago Reşit tarafından imzalanmış anlaşmayı da götürmüşlerdi.