Türkiye üzerinden Yunanistan’a gitmeye çalışırken teknenin batması sonucu hayatını kaybeden ve cesedi sahile vuran Kobanili bebek Aylan Kurdi’nin vicdanları sızlatan fotoğrafı Rusya basınında geniş yer buldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin yanlış Suriye politikaları sonucunda göçmen dramının yaşanmasını beklediklerini, krizden çıkış için terörle mücadelenin önemine değindi.

Vladivostok’da düzenlenen Doğu Ekonomi Forum’unda konuşan Putin, “Suriye’de insanlar Beşşar Esed rejiminden kaçmıyor. Suriye ve Irak topraklarının önemli bir kısmını ele geçiren IŞİD teröründen açıyorlar.” eleştirisi getirdi. ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye Cumhurbaşkanı, Ürdün ve Suudi Arabistan’la konuyu ele aldığını belirten Putin, Esed’i devirmek yerine terör örgütlerinin temizlenmesinin önemine değindi.

“DENİZ GÖRMEK İSTEMİYORUM”

Rus haber ajansı Sputnik de küçük Aylan’ın babası Abdullah Kurdi ile yaptığı röportajı yayınladı. Ailesi ile birlikte Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışırken, teknelerinin batması sonucu oğlu Galip Kurdi ve eşi Zahim Kurdi’yi de kaybeden baba, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlattı ve bir daha deniz görmek istemediğini söyledi.

Röportajda, çocuklarını Kobani’de bırakarak 2012’de çalışmak için İstanbul’a geldiğini ifade eden Baba Kurdi, “IŞİD Kobani’ye saldırınca ben de gidip çocuklarımı getirdim. İstanbul’da zor geçiniyorduk. İsviçre’de bulunan ablam bizi davet etti. Kişi başı 1200 dolar vererek kaçak Yunanistan’a gitmek istedik.” dedi.

BAŞKA ÇOCUKLAR HAYATINI KAYBETMESİN

Teknelerinin batması sonucu denizin ortasında kaldıklarını ifade eden Kurdi, “Çocuklarım denizin ortasında ellerimin içinden kayıp gitti. Eşim de hayatını kaybetti. Yarım saatten fazla onları tutabildim. Ailemizden sadece ben 3,5 saat yüzerek kurtulabildim.” şeklinde konuştu.

Artık Kobani’de yaşayacağını ifade eden Baba Kurdi, şu çağrıda bulundu: “Çocuklarım benim için her şeydiler, onları canımdan çok seviyordum. Avrupa'da iyi bir yaşamları olsun diye bu yolculuğa çıktım. Artık deniz görmek istemiyorum, aklıma o kötü olay geliyor. Dünyadan isteğim, kaçak göçmen ölümlerine bir çare bulunması. Benim çocuklarım hayatını kaybetti ama başka çocuklar hayatını kaybetmesin. Dünya buna bir çare bulsun.”