Filipinler'de başarıdan başarıya koşan Türk okullarına bu kez ülke meclisinden ödül geldi. Filipinler Meclis Başkanı Feliciano Belmonte, Uluslararası Fountain Türk Okulları'na, bilim olimpiyatlarında ülke tanıtımına yaptıkları katkıdan dolayı 'Üstün Hizmet' ödülü verdi. Türk okulu öğrencilerinin Filipinler'e altın madalya kazandırdığı "hızla toprağa karışan hindistan cevizi plastiği" projesinin sanayide kullanılması planlanıyor.

Filipinler'de ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren 3 Türk okulu, Filipinler Milli Eğitim Bakanı Armin Luistro başta olmak üzere birçok devlet yetkilisi tarafından takdir görüyor. Ulusal ve uluslararası başarılarından dolayı ülkede parmakla gösterilen okullar, haziran ayında yapılan Uluslararası Genç Proje Olimpiyatları'nda Filipinler adına katılarak altın madalya kazanmıştı. Filipinler Meclisi Başkanlığı, ülkenin tanıtımına katkı sağlayan Türk okulu ve başarılı öğrenciler için mecliste ödül töreni düzenledi.

Filipinler Meclis Başkanı Feliciano Belmonte'nin ev sahipliğini yaptığı Meclis kabul salonundaki törende Türk okulu yetkilileri, Mindanao Eyalet Valisi Mujiv Hataman, milletvekilleri ve altın madalya kazanan kolej öğrencileri Amin Hataman ve Göktürk Karabulut hazır bulundu.

MECLİS BAŞKANI: TÜRK OKULUNDA OKUYAN ÖĞRENCİLER, GURUR KAYNAĞIMIZ

Ülke basınının da yakından takip ettiği törende, Filipinler Meclis Başkanı Belmonte duygularını şöyle dile getirdi: "Bu gençler, gurur kaynağımız. Filipinler'i bütün dünyada 120'den fazla proje arasında temsil ederek ülkemize altın madalya getirdiler. Sizi yetiştiren öğretmenlerinizi, okulunuzu ve ailenizi tebrik ediyorum. Ülkem adına okulunuza ve size bu başarı belgelerini sunmaktan onur duyarım. Başarılı eğitim çalışmaları için Uluslararası Türk Fountain Lisesi'ne de teşekkür ediyorum."

'Üstün Hizmet' ödülü ile ilgili konuşan Meclis Başkanı Belmonte, "Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda Filipinleri en yüksek seviyede temsil ettiğiniz ve ülkemizi onurlandırdığınız için meclisteki 179. oturumda bu ödülün sizlere verilmesi oy birliğiyle kabul edilmiştir." dedi.

EYALET VALİSİ: OKULUN VELİSİ OLARAK ÇOK MUTLUYUM

Olimpiyatlarda Filipinler'e altın madalya getirenler arasında kendi oğlu da bulunan Mindanao Eyalet Valisi Hataman, duyduğu mutluluğu dile getirdi. Hataman, "Hem bir Filipinli bürokrat olarak hem de bir veli olarak mutluluk ve heyecanımız büyük. Oğlum ve takım partneri, Filipinleri bütün dünyada temsil etti." ifadelerini kullandı.

Fountain Uluslararası Türk Lisesi Müdürü Arif Yetik ise hem eğitim kalitesi hem de kültürler arası diyaloğa katkısı sebebiyle Filipinler Eğitim Bakanlığı'nın takdirini kazanan Türk Okulları ve olimpiyatlar hakkında bilgi verdi. Uluslararası bir lise olduklarına dikkat çeken Yetik, olimpiyatlara 2 binden fazla lisenin katıldığını belirtti. Bu liseler arasından birinci çıktıklarını vurgulayan Yetik, Filipinler'e daha birçok madalyayı öğrencilerin ve öğretmenlerin disiplinli çalışmasıyla sunmayı ümit ettiklerini aktardı.

ÖĞRENCİLERİN ÜRETTİĞİ "HİNDİSTAN CEVİZİ PLASTİĞİ" 8 SAATTE TOPRAĞA KARIŞIYOR

Fountain Uluslararası Türk Lisesi öğrencilerinden Göktürk Karabulut, projeleri hakkında şu bilgileri verdi: "Dünyada kirlilik çok ileri seviyede. Plastik ve poşetler ise toprağı öldürüyor. Bir parça plastik toprağa atıldığında bin yıldan fazla erimiyor ve bulunduğu toprağı verimsizleştiriyor. Biz, Filipinler'de çokça yetişen hindistan cevizinden hazırlanan ve geri dönüşümü kolay olan çok amaçlı yeni bir plastik ürettik. Yaptığımız 6 aylık deneyler sonucunda ürettiğimiz plastiğin toprağa atıldığında 8 saat içinde eridiğini gördük. Ürettiğimiz bu plastik ile böylece toprağımızı korumuş olacağız."

Fountain Türk Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği "hızla toprağa karışan hindistan cevizi plastiği" projesi, Filipinler devleti tarafından sanayide kullanılmak için destek ve koruma planı içine alındı.