Fransa’da saldırıya uğrayan Charlie Hebdo’nın Hz Muhammed’i resmeden karikatürlerini yayınlayan Kenya’nın The Star ile Güney Afrika’nın The Citizen gazetesi, Müslüman okuyucuların yoğun tepkisi üzerine 'özür metni' yayınladı. Afrika gazeteleri, Müslümanları rahatsız ettiklerinden dolayı pişman olduklarını beyan etti.

Kenya Medya Regulatörü, The Star Gazetesi’nin sahibini çağırarak, yayın ihlali yaptığı konusunda gazete yetkilisini uyardı. The Star’ın Perşembe sabahı yayınladığı özür metninde şu ifadeler yer aldı: "Paris saldırısından sonra Çarşamba günü gazetemiz 23’üncü sayfasında Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammmed’i resmeden son karikatürünün küçük bir boyutu yayınlanmıştır. Bir çok Müslüman okuyucumuzdan şikâyet aldık. Resmi yayınlamakla Müslümanların kalbini kırdık ve acı verdiysek en içten duygularımızla özür dileyerek, gelecekte Müslümanların hassasiyetleri konusunda daha dikkatli olacağımızı belirtiriz."

Kenya’da üyelerini hükümetin atadığı Medya Konseyi, The Star’ın karikatürünün ardından yaptığı açıklamada, "The Star gazetesi yayınladığı 'saldırı içeren haberi ve karikatürü' ile kalıcı bir öfkeye neden olmuştur." denildi. The Star’ı profesyonel olmamakla şuçlayan Medya Konseyi’nin, gazetenin muhabirlerinin akreditelerini iptal edebileceği söyleniyor. Kenya Medya Konseyi'nin sert 'karikatür' tepkisinin ardında, ülkede silahlı eylemler yapan Eş-Şebab hassasiyeti olduğu yorumları yapıldı.

Kenya ve Güney Afrika gazetelerinin karikatür özrünün yanında, çoğunluğu Müslüman nüfusa sahip Batı Afrika ülkesi Senegal, Charlie Hebdo’nun ülkede dağıtımına yasak getirdi. Senegal 'karikatürü' ön sayfadan veren Fransız gazetesi Liberation’ın da dağıtımını yasakladı.