CHP heyeti, genel seçimler öncesi Avrupalı Türklerin taleplerini dinlemek için dört günlük bir programla Almanya’daki Türk STK ve inanç gruplarıyla buluştu. Göçmen sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili çalışmalarının CHP seçim programında yerini alacağını bildiren Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Türkiye ile ilgili ise “Türkiye artık bir yasaklar ülkesi haline dönmüştür.” dedi.

CHP heyeti Almanya’daki STK ve inanç grubu temaslarına dün Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) genel merkezi ile başladı. Heyet, DİTİB’in Köln’deki genel merkezinde Genel Başkan Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu’nu ziyaret ederek baş başa görüştü. Heyete ardından, inşaatı devam eden DİTİB Köln Merkez Camii gezdirilerek bilgi verildi.

"CHP 91 yıllık bir Türkiye partisidir. Bütün inanç gruplarıyla çok yakın ilişkilerimiz olmuştur.” diyen Tekin Bingöl, Avrupalı Türklerin ciddi sorunları olduğunu hatırlattı. Bingöl, “AKP ve benzeri iktidarlar bu sorunlarla hiçbir zaman ilgilenmediler, göstermelik faaliyetler yapıldı. Vize sorunundan harçlara, çifte vatandaşlıktan emek ve eğitime varıncaya kadar sorunlar bir yumak halinde yurttaşlarımızın önünde duruyor." dedi.

TÜRKİYE BİR YASAKLAR ÜLKESİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR

Türkiye’deki gelişmeleri de değerlendiren Bingöl, "Türkiye artık bir yasaklar ülkesi haline dönüşmüştür. Toplumun her kesimini son derece rahatsız eden, adeta hayatından bıktıran yasal düzenlemeler yapılmıştır. Artık Türkiye’de bağımsız yargıdan bahsetmek mümkün değil. Tamamen taraflı bir hukuk oluşturulmuştur. Adeta bir derin devlet söz konusudur. Yargı siyasallaşmıştır." ifadelerini kullandı.

"Çıkarılmak istenen bu yasa bir iç güvenlik yasası değil, yurttaşlarımızın güvenliğini tehdit eden bir yasadır.” diyen Bingöl, “Bu adeta bir sıkı yönetim yasasıdır. Türkiye çok darbeler görmüştür. İnanın o darbe yasalarını aratmayacak bir yasa düzenlenmekte. Bu yasa çıktığı takdirde, Türkiye’de artık hak aramak diye bir şey artık söz konusu olamayacak, insanlar sokak ortasında çok rahatlıkla derdest edilebilecek. Hukuksuz şekilde, savcı talimatı olmadan polis tarafından alıkonulabilecekler.” dedi. Bunun Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyinden uzaklaştıran bir düzenleme olduğunu kaydeden Bingöl, “Bu yasa çıkarsa Türkiye’de daha da sorunlar yumağına dönüşen bir görüntü söz konusu olacak.” şeklinde konuştu.

CHP heyeti bugün de Köln ve Çevresi Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Yönetimi ve Dedeler Kurulu, ardından da Avrupa Trabzon Dernekler Federasyonu ve bağlı derneklerin başkanları ve Avrupa Alevi Konfederasyonu yönetimi ile görüşecek. Yarın ise Köln’deki Türk Ortodok Kilisesi, Türk Süryani Kilisesi, Sivaslı Çepniler Derneği ve Pazar günü ise Dortmund Alevi Kültür Merkezi’ni ziyaret edecek.