Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) 2011 yılında Der Spiegel dergisinin Hamburg'daki merkezini dinledi ve elde ettiği bilgileri Alman Federal Başbakanlığı'na iletti. Spiegel, Federal Başsavcılığa suç duyurusunda bulundu.

Spiegel'in haberine göre CIA başbakanlıkta görev yapan istihbarat koordinatörü Günter Heiss’ı derginin Alman siyasetindeki derin bağlantıları hakkında bilgilendirdi. Heiss, CIA’den aldığı bilgilerle hazırladığı raporda, yardımcısı Hans Josef Vorbeck’in gizli bilgiler hakkında Spiegel dergisi ile konuştuğuna dikkat çekerek yardımcısını suçladı.

Başbakanlığın elinde bulunan gizli bir belgede ise Vorbeck’in Spiegel dergisinde iletişim halinde olduğu çalışanların isimleri geçiyor. Bu bilgilerden sonra şüphe altına giren Hans-Josef Vorbeck’in başbakanlıktaki görevine son verildi. Vorbeck daha sonrasında Alman Dış İstihbaratı BND’nin tarihi geçmişini araştırmak üzere yeni bir göreve getirildi. Vorbeck hakkında ise başbakanlık suç duyurusunda bulunmadı.

Parlamento’nun araştırma komisyonu Vorbeck’in ani görev değişiminin sebebini öğrenmek için başbakanlığa başvurdu. Başbakanlık ise Vorbeck’in görevine son verilmesinin arkasında maddi sıkıntıların yattığını öne sürdü. Başbakanlık ayrıca komisyonu CIA’den elde ettiği bilgiler hakkında bilgilendirmedi. Olay Meclis Araştırma Komisyonu tarafından incelemeye alındı.