Çin, 36 kişinin öldüğü, 50 kişinin yaralandığı Şanghay şehrindeki yılbaşı kutlamalarında çıkan izdihamın nedeninin ihmal olduğu ve bunda sorumlulukları bulunan yetkilileri cezalandırdığını açıkladı. "Kamusal etkinlik için yetersiz hazırlık ve etkisiz yönetimi" trajedinin oluşmasındaki etkenler olarak sıralayan hükümet, olayda sorumluluğu bulunan 11 kişiyi cezalandırdığını belirtti. Ancak bu cezaların ne olduğu belirtilmedi.

LÜKS RESTORANDAKİ YEMEK BAŞLARINI YAKTI

Komünist Partisi’nin Şanghay disiplin yetkilileri, söz konusu trajediyle ilgili bugün basının karşısına çıktı. Açıklamada, izdihamın yaşandığı Huangpu semtinin parti sekreteri Zhou Wei ve belediye başkanı Peng Song’un, izdihamdan saatler önce lüks bir Japon restoranında yemek yemeyle ‘’tutumluluk ve sadelik kurallarını ihlal’’ etikleri kaydedildi. Disiplin komitesinin açıklamasında ayrıca, söz konusu yetkililerin yedikleri yemeğin ardından kişi başına düşen ortalama 2 bin 700 yuanlik (yaklaşık 450 dolar) faturayı da ödemedikleri iddia edildi. Bu yetkililerle ilgili cezanın daha sonra açıklanacağı belirtildi. Çin medyasından Caixin adlı magazinin haberine göre, adı geçen yetkililer, semt hükümetinin bir şirketince işletilen söz konusu Japon restoranında dört özel oda ayırttı ve kişi başına 1888 yuan (305 dolar) ile 3888 yuan (650 dolar) arasında sabit menü siparişi verdi.
Açıklamada, Zhouwei, Peng Song ve semt polis şefi Chenqi’nin görevden alınmasının tavsiye edildiği ancak bu kararın partinin üst makamlarının vereceği de ifade edildi.
Öte yandan ölenlerin çoğunun 20’li yaşlarda olduğu izdihama, Waitan (Bund) isimli rıhtım bölgesindeki bir binanın üçüncü katından atılan dolara benzeyen kuponların neden olduğu yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını açıklanmıştı.

Bu tür bir trajedinin Çin’in en zengin ve en iyi yönetilen şehri Şanghay’da yaşanması sorgulanmış ve Çin’in bu konuda alacağı dersler olduğu vurgulanmıştı. 300 bine yakın kalabalık, yeni yıl akşamı ışıklı gösteriyi izlemek için Waitan’da toplanmış ancak yeterli sayıda güvenlik görevlisi gönderilmediği belirlenmişti.
Şanghay Valisi Yang Xiong da izdihamdan sonra yaptığı açıklamada, bunun kendileri için ‘’kanlı bir ders’’ olduğunu söylemişti.
Öte yandan yaklaşan Çin’in geleneksel bayramlarından Bahar Bayramı ve Fener Bayramı için yapılacak çeşitli kamu kutlamaları etkinliklerinin güvenlik nedeniyle iptal edildiği kaydedildi.