Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve kültürel iş birliğinin geliştirilmesi gereğine vurgu yapan Başkan Sözlü, Adana'nın, Çinli firmaların muhtemel yatırımlarına ev sahipliği yapmak istediğini söyledi.

Çin'in Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin her geçen gün daha iyiye doğru gittiğini belirten Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, "Buraya bir heyet ile gelmeniz hem Adana'ya verdiğiniz önemi hem Çin'in dünyadaki başarısının rastlantı olmadığını gösteriyor. Geçenlerde Çin ekonomisinin en büyüklerinden birisi, Türkiye'deki önemli bir bankayı satın aldı. Bu da Çin ile Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin bundan sonra hızla büyüyeceğini gösteriyor. Biz daha önce Çinli firmalarla görüşmelere başlamıştık zaten. Adana olarak bu yatırımlara ev sahipliği yapmak istiyoruz. Çin ile iş birliğiyle iki ülke arasındaki ilişkileri gerçek ve samimi bir dostluğa dönüştürmek istiyoruz. Ekonomik ve kültürel ilişkiler artıkça ülkeler ve halklar da daha çok yakınlaşacaktır. Daha bir hafta önce İstanbul'da beraberdik. Adana'ya kadar bizi ziyarete geldiler, bu da Çin'in niçin başarılı olduğunu bizlere gösteriyor." dedi.

'ÇİN, ADANA'YA YATIRIM YAPMALI'

Çin ve Türkiye ilişkilerinin, dünyadaki demokratik kültürün oluşturulmasına vereceği katkıya dair duyduğu inancı ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, "Çin ve Türkiye halkları, dünyanın en eski tanışan iki halkıdır. Sizin yakın coğrafyanızdan buralara kadar geldik. Eminim ki bu ortak yapı üzerinden kuracağımız ilişki bize çok önemli avantaj ve fırsatlar sunacaktır. Dilimize ait ilk sözlük dahi Çin coğrafyasında yazılmıştır. Türkistan kavramına Çin hiç yabancı değil. Onun için kök bağlarına baktığımızda sizlerle yakın münasebetlerimiz var. Ayrıca Çin'in dünya ekonomisindeki gelişme eğilimini gıpta ile izliyor, sizi çok takdir ediyoruz. Türkiye ve Çin'in yapacakları iş birliği ile başarılı işlere imza atmalı ve bu başarılı işlerin en önemlileri de Adana'da olmalıdır." şeklinde konuştu.

'ADANA HIZLI GELİŞİYOR'

Türkiye'yi ikinci memleketi olarak gördüğünü ifade eden Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hong Yang, "İstanbul'daki kısa görüşmemizde verdiğiniz bilgiler ışığında, sizin çok iddialı ve azimli birisi olduğunuzu fark ettim. Adana'yı daha sonra da ziyaret ederek yerinde incelemeler yapmak istiyoruz. Türkiye genelinde bakıldığında Adana çok hızlı gelişen ve çok önemli bir konuma sahip bir kent. Birçok Çinli firma buraya yatırım yapmış ve birçoğu da yatırım yapmak istiyor. Bu ziyaret ikili iş birliğimizin bir başlangıcı. Umarız ki ileride daha çok iş birliklerimiz olacak." ifadelerini kullandı.