Çin askerleri, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı kazanılan zaferin 70'inci yıldönümü törenlerine ilk kez katılarak boy gösterdi.

Çin medyasına göre, 102 kişiden oluşan Çin askerleri, Rusya tarihinin en büyük resmi geçit töreninde Çin’in gururu oldu. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in de katıldığı Kızıl Meydan’daki törende Rusya’nın son model silahlarının da sergilediğine işaret edildi.

Bunlar arasında ise T14 Armata tankları olduğu kaydedildi. Nükleer başlık takılabilen RS-24 Yars kıtalararası balistik füzelerin de gösterildiği geçit töreninde iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin göstergesi olarak Rus ve Çin askerlerinin ilk kez birlikte yürüdüğüne dikkat çekildi.

Bazı askerlerin ikinci dünya savaşı kıyafetiyle katıldığı tören, Çin medyasının ana gündemini oluşturdu ve törenle ilgili haberlere geniş yer verildi. Çin’in hava, deniz ve kara kuvvetlerinden gelen 102 kişilik şeref kıtasının performansının da törende göz doldurduğu yorumu yapıldı.

Çin Cumhurbaşkanın geçit töreninde yer alması ve Çinli askerlerin bu törende ilk kez büyük katılımla boy göstermesinin Pekin’in Moskova ile ilişkilerine verdiği önemi gösterdiği de ifade edildi.