Çin’deki bir restoranda yemek yemek isteyen ayyaşa karşı bir Türk vatandaşının gösterdiği insanlık büyük takdir topladı.

Çin’de yayın yapan Guangdong TV’nin "Sosyal davranışları gözlem programı"nda bir restoranda 12 kamerayla 3 gün süren 15 saatlik çekimler yapıldı. Bir restoranda tabii olarak yapılan çekimlerde rol gereği üstü başı pis bir ayyaş Çinliyi, iyi niyetli bir kadın restorana getiriyor ve işi olduğunu söyleyip, ayyaşın eline de 50 yuan (20TL) tutuşturarak restorandan ayrılıyor. Ancak iyi niyetli bu kadın ile restoranın müdürü, televizyon programının oyuncuları. Programda içeri getirilen ayyaşa restorana yemek yemeye gelen müşterilerin doğal tavırları test ediliyor. İyi tavır sergileyen müşterilere sonunda bunun bir TV programı olduğu ve ayyaşa neden yardım ettiği soruluyor. Bu arada restorana kurulan ekranlı kumanda odasında yönetmen, restoranın müdürüne nasıl davranmaları ve neler söylemeleri gerektiğini söylüyor.

Bazı müşteriler, garsonun içeri gelen söz konusu ayyaşı dışarı kovması karşısında sessiz kalırken, bazıları da şaşkın bakışlarla olayı izliyor. Bu senaryo çekimler boyunca tekrarlanıyor. Bir keresinde de elindeki 50 yuana daha fazla sipariş veren ayyaşa restoranın müdürü müşterileri olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle başka restorana gitmesini istiyor. Tam bu esnada yakınındaki bir müşteri elindeki indirim kuponunu gösteriyor ve "Eğer parası yetmiyorsa elimdeki indirim kuponunu ona vereyim ve siz ona evde yemesi için bir paket yapın." diyerek yardım ediyor.

Bir başka görüntüde de ayyaşı görenlerin restoranı terk ettiği görülüyor. Yine içeri giren ve giyimine dikkat eden bir bayanın yakınına oturan ayyaşa dışlayıcı sözleri ve görevlilerden ayyaşı dışarıya çıkarmasını istemesi, yakınındakilerin tepkisini çekiyor. Çekimlerin ortasında bazı yabancıların evi olmayan ve dilenen ayyaş Çinliye olan tavırları da dikkat çekiyor. Yabancılar olay karşısında duygulanıp gözyaşı dökerken ayyaşa müşteriler mesafeli yaklaşıyor. Ancak aynı restoranda pizza yemeye gelen bir Türk vatandaşının ayyaş Çinliye olan ilgisi ve yardımseverliği herkesin takdirini topluyor.

TÜRK VATANDAŞININ TAVRINDAN ÇOK DUYGULANDILAR

Restoran müdürü, ayyaşın 50 yuana bir şeyler yemek isteği karşısında, sert bir şekilde "dışarı çık hemen" diye azarlıyor. Ayyaş ise "Bir şeyler yiyeyim ondan sonra çıkarım dışarı." diyor. Olayı karşı masadan takip eden ve televizyonda Çince adının Mulun (Murat) olduğu söylenen Türk vatandaşı olaya müdahale ediyor. Yardımsever Türk, ayyaşı azarlayan restoran müdürüne çıkışıyor ve yerinden kalkıp zavallı adamın masasına geliyor ve müdüre "Neden böyle konuşuyorsun. Adamın ne suçu var. Bir sorun varsa onu içeri getirene söyle. Ben anlamam. Adam pizza istiyorsa yiyecek." diyerek yerine oturuyor. Ancak müdürün ısrarla ayyaşı dışarıya çıkmasını istemesi karşısında yardımsever Türk, "Böyle yapamazsın, o benim arkadaşım. Birlikte yemek yiyeceğiz." diyerek ayyaşı masasına davet ediyor. Müdürün, "Masanıza oturtacağınızdan emin misiniz?" sorusu karşısında Çincesi çok iyi olmayan Murat, "Dediğinizi anlamıyorum." cevabını veriyor.

Müdüre söylenirken, "10 dakika önce buraya bir kadın getirdi onu. Geldiği zaman bir sorun varsa, bir pizza hazırlardınız ve ona verirdiniz ve giderdi. Ama o kadın gitti ve size bunu söylemediler. Dolayısıyla o şimdi burada oturuyor ve o burada oturduğu sürece dışarı çıkaramazsınız. Şimdi oturuyor. Eğer sorun varsa bu adamın değil, kadının sorunu." sözleri karşısında müdür, "Afiyet olsun" diyerek geri çekiliyor.

Masasını ayyaşla paylaşan Türk vatandaşı, ilgiye muhtaç ayyaşa "Merhaba" diyerek, garsondan ayyaş için bir pizza daha istiyor ve ardından yeni pizza gelene kadar kendi pizzasını ayyaşla paylaşıyor. Derken ikili, iki arkadaş gibi bir yandan yemek yiyor, bir yandan da sohbet ediyor. Ayyaş, "Önceden sizin gibi iyi bir insan görmedim." sözüne Murat, "Önemli değil. Ben iyi insan değilim" diyerek tevazu yapıyor. Sohbet devam ederken ayyaş, "Sizin ülkenizde benim gibi adam var mı?" sorusunda Murat, "Hemen hemen aynı. Çünkü bu restoranda onlar düzgün giyimli insan istiyor. Çünkü müşteriler hoşlanmıyorlar. Bu doğru. Paran olmadığı zaman insanlar sana karşı kötü oluyor. Paran olsa da olmasa da önemli değil. Yüzünün temiz olması gerekiyor. (Masadaki suyu göstererek) Çünkü su bedava . Elbisen kötü de olsa, biliyorum, elbisen temiz olursa insanlar para vermez. Ancak bana göre yüzünün temiz olması lazım." ifadelerini kullanıyor.

Türk vatandaşı, ayyaşa öğüt veriyor ve temiz olmasını ve iş aramasını tavsiye ediyor. Sohbetin sonunda ise ikili isimlerini ve nereli olduklarını sorarak tanışıyorlar. Derken, televizyon oyuncuları pizza siparişini getiriyor ve bunun bir çekim olduğunu söylüyorlar Murat’a. Spiker, Türk vatandaşına ayyaş birine neden öyle davrandığını soruyor ve Murat’ın cevabı ise okuduğu makalelerden öğrendiği kadarıyla hareket ettiği oluyor. Murat konuşmasına şöyle devam ediyor: "Birilerine kötü bir şey olmasını engellemeliyiz. Çabalamalıyız. İnanıyorum ki biz biriz. Ayrı değiliz. O ya da ben fark etmez. Bir kişide bir sorun olduğunda ona yardım etmezsek kötü oluyor. Onun problemi olmadığını görmek beni çok mutlu ediyor."

Programda en çok beğeniyi Türk vatandaşı Murat alıyor. Stüdyodaki yorumcular, Murat’ın ayyaşı masasına kabul etmesi, birlikte yemek yemesi, sohbet edip ayyaşa öz güvenini kazanması, temiz olması ve iş araması gibi öğüt ve tavsiyelerinin önemli olduğunu söyledi ve çok duygulandıklarını ifade etti.

Olayın Çin medyasında duyulmasının ardından Cihan Haber Ajansı, örnek davranışı sergileyen ve Çin’de büyük takdir toplayan Türk vatandaşı Murat’a ulaştı. Adının Murat Telek olduğunu söyleyen Türk vatandaşı, konuyla ilgili sorularımız cevaplarken, olayın Nanchang şehrinde yaşandığını söyledi. Telek, olayı anlatırken, "İçeri giren ayyaş çocuk saf görünüyordu ve onu içeri getiren kadına açıkçası içimden kızdım niye bırakıp gitti diye. Sonra ise çocuğu dışarı çıkarmaya çalışan restoran çalışanlarına tepki gösterdim. Aslında bu tepkiyi her Türk insanı da gösterirdi." diye konuştu.

Evli ve bir kız babası Telek, 13 yıldır Çin’de yaşıyor. Telek, Türkiye’deki bir termo teknik şirketinin Çin müdürlüğünü yapıyor.