Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kraliçe 2. Elizabeth'in daveti üzerine gittiği dört günlük İngiltere ziyaretine başladı.

Çin medyası tarafından İngiltere ile "altın dönemin" başlatılması olarak nitelenen ziyarette Xi ve eşi Peng Liyuan'ı Kraliçe'yi temsilen Viskont Hood ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond karşıladı.

Xi, ziyaret boyunca Kraliyet Ailesi ve siyasi liderlerle bir araya gelecek. Görüşmelerde Hinkley Point’te yapılacak 1,8 milyar poundluk (yaklaşık 2,8 milyar dolar) nükleer santral ile hızlı tren gibi dev projeler gündeme gelecek.

İngiltere'nin finansal hizmetler sektörü de Çin’in gözdesi konumunda bulunuyor. Çin parası RMB’nin Hong Kong dışındaki denizaşırı ticaretinin yüzde 60’ından fazlası Londra’da yapılıyor.

10 yıl önce kapsamlı stratejik ilişkilerinin adımının atılmasından bu yana ikili ilişkilere özellikle İngiltere ayrı bir önem atfediyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi ise ziyaretle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Birleşik Krallık ile gelişen ilişkilerine büyük önem verdiklerini ifade etti ve uzun bir geçmişe ve zengin kültürlere sahip Çin ve İngiltere'nin uygarlığın gelişimine özel katkılar sağladığını dile getirdi. Xi ayrıca, iki ülkenin küresel barışı koruma ve ortak kalkınma gibi alanlarda önemli sorumluluklara sahip olduğunu da ifade etti.

Dün ayrıca, Londra’da internet işbirliğinin masaya yatırıldığı 6. Çin-İngiltere internet yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Londra’da, 2015 Londra Çin Kitap Fuarı da kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuar 28 Ekim’e kadar sürecek.
Çin medyası ziyarete geniş yer verdi ve İngiltere’de yaşayan Çinliler ile İngilizlerin ziyarete ilişkin röportajlarını yayınladı.

ÇİN’İN İNGİLTERE’DEKİ YATIRIMI 14 YILDA 16 MİLYAR DOLAR OLDU

İngiliz medyasına göre, Çin’in 2000-2014 yılları arasındaki İngiltere yatırımı 16 milyar dolar oldu. Çin’in Almanya’daki yatırımı 8,4 milyar doları bulurken, Fransa’daki 8 milyar dolar, Portekiz’deki 6,7 milyar dolar, İtalya’daki yatırımı ise 5,6 milyar dolar olarak açıklandı.

Sadece 2014 yılında Çinli şirketlerin İngiltere’deki yatırımı 5,1 milyar dolar olurken, bunun Pekin’in Londra ile ilişkilere verdiği önemin bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

İngiliz medyasına göre İngiltere, 2025 yılından önce ABD’nin ardından Çin’in en büyük ticaret ortağı olmayı istiyor.

GÜVEN VE ANLAYIŞIN KURULMASI İÇİN FIRSAT

İngiltere Başbakanı David Cameron’un ticaret büyükelçisi olan Ronald Dennis, bu ziyaretin güven ve anlayışın kurulması için bir fırsat olduğunu söyledi.

Cuma günü sona erecek ziyaret, 2005 yılından bu yana bir Çin Cumhurbaşkanı'nın İngiltere'ye yaptığı ilk resmi ziyareti oluyor.

Çin'in Dışişleri Bakanlığına göre, İngiltere Kraliçesi, Xi için karşılama töreni yapacak ve onuruna gayrı resmi öğle yemeği ile resmi bir akşam yemeği verecek.

Xi ayrıca, 2013’te ülkesini ziyaret eden Başbakan David Cameron ile görüşecek ve Londra Belediye Başkanı tarafından verilen bir yemekte konuşacak.

Başkentin yanı sıra Xi ayrıca Manchester şehrine gidip burada, araştırma projeleri ve yerel işletmeleri ziyaret edecek.