Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde bir Uygur’un 'sakal uzatıp, huzursuzluk çıkardığı' gerekçesiyle 6 yıl hapisle cezalandırıldığı bildirildi.

Çin medyasına göre, bölgenin Kaşgar (Çincesi Kashi) şehrindeki mahkeme ayrıca, aynı kişinin hanımının da 'peçe takıp burka giydiği' gerekçesiyle 2 yıl hapse mahkûm olmasına karar verdi. Xinjiang Economic Daily gazetesine göre, söz konusu çiftin ceza almadan önce yetkililer tarafından defalarca uyarıldıkları da kaydedildi.

Gazeteye göre, 6 yıl hapis alan 38 yaşındaki Uygur, 2010 yılında sakal bırakmaya başlarken, hanımı da peçe takıp, burkayla yüzünü kapadı. Bu çiftin, Çin’in yargı sisteminde muğlak ve düzenli olarak kullanılan 'huzur bozmak ve anlaşmazlık çıkarmak' suçundan ceza aldıkları da ifade edildi.

Gazetenin haberine göre ayrıca, Kaşgar’daki yetkililer, yılın başından bu yana, sakal, peçe ve burka yönetmeliğine aykırılıktan belirli sayıda Uygurun yargılanıp, mahkûm edildiğini söyledi.

GÜZELLİK PROJESİ

Öte yandan Hong Kong merkezli South China Morning gazetesine göre ise, Uygur bölgesindeki yetkililer, bir yıldan fazla bir zamandır sakal uzatılmasına karşı kampanyalar düzenliyor. 'Güzellik Projesi' kapsamında da kadınlara başlarını açma ve peçe takmama teşvik ediliyor.

Sakal bırakma ve peçe takılması, bölgedeki yetkililer tarafından aşırıcılık olarak algılanıyor.

Medyaya yansıyan haberlere göre, geçen yıl Nisan ayında da bölgenin Shaya ilçesinde yetkililer, sakal uzatanları rapor eden komşularına nakit para teklif etmişti. Ağustos ayında ise Uygur bölgesinin Karamay şehrinde yetkililerin, uzun sakal ve İslami kıyafetler giyenlerin halk otobüsleri ile seyahat etmesini yasakladığı bildirilmişti.