Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bir bölgeye 3 kilometre uzunluğunda bir uçak pisti inşa ettiği bildirildi.

IHS Jane's Defence Weeekly dergisinin haberine göre, Çin, Spratly adalarındaki Fiery Cross mercan kayalıklarını kum ve betonla doldurdu. Savunma alanındaki yayınlarıyla tanınan IHS Jane's Defence Weekly dergisi, Çin’in tartışmalı sulardaki mercan kayalıkları üzerinde inşa edilen pistin askeri amaçlar için kullanılabileceğini iddia etti. Pistin yapıldığı söz konusu kayalıklar, Filipinlilerin yaşadığı Thitu (Pagasa) adasına 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Dergi, Çin ordusunun kullandığı pistlerin uzunluğunun da 2,7 ila 4 kilometre olduğunu belirttiği haberinde, Çin ordusu için yapılan uçak pisti inşaatında önemli ilerleme kaydedildiğini uydu fotoğraflarıyla gösterdi. Mart ayında 'Airbus Defence and Space'den alınan uydu görüntülerini haberine delil olarak gösteren derginin iddiası konusunda Çin’den henüz bir açıklama gelmedi.

Çin, Güney Çin Denizi’nin neredeyse tamamında hak iddia ederken, Vietnam, Filipinler ve bazı Güney Doğu Asya ülkeleri buna karşı çıkıyor ve Pekin’in buradaki faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylüyor. Bu ülkeler aynı zamanda Çin’in söz konusu faaliyetlerinin kanuni ve egemenlik haklarını korumak için gerekli olduğu söylemini de kabul etmiyor.