Çin, Japonya'ya karşı gerçekleştirdiği Direniş Savaşı ve 2. Dünya Savaşı'nda faşizme karşı kazanılan zaferin 70. yıldönümünü anmak için dev bir askeri geçit törenine hazırlanıyor. 3 Ekim’de yapılacak tören için özellikle başkent Pekin’de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Gözlemciler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin’in aynı zamanda bu töreni yükselen askeri ve politik gücünü göstermek için de kullanacağı yorumunu yapıyor.

Yaklaşık 12 bin Çinli askerler, 3 aydır dev törene hazırlanıyor. Törende tanklar, zırhlı araçlar ve uçaklar boy gösterecek.
Askerlerin Tiananmen Meydanı’nda ilk provasını yaptığı 23 Ağustos’ta meydana yakın caddeler, otobüs durakları ve metro istasyonları trafiğe kapatılmıştı.

PEKİN'DE TURİSTİK ZİYARETLER DURDURULDU

Tören için Pekin ve çevresindeki fabrikalarda üretim durduruldu. Şehrin en çok turist çeken yeri olan Tiananmen Meydanı’ndaki Yasak Şehir’e 22 Ağustos’tan beri turist alınmıyor. Ağustos 20’den itibaren Çin’in ünlü üniversitelerinden Pekin ve Tsinghua (Qinghua) üniversiteleri ziyaret edilemiyor.

Tiananmen Meydanı, Wangfujing ve Qianmen bölgeleri 2, 3 Ekim tarihlerinde halka kapatılacak. Törenin yapılacağı meydana yakın olan parklardan Chaoyang ve Longtan ziyaretçilere 23 Ağustos’tan törenin yapılacağı 3 Ekim saat 14.00’e kadar kapatılacak.

KİMLİK KAYDI YAPTIRMADAN YEMEK DAHİ SİPARİŞ EDİLEMEYECEK

Polise kayıtlı akaryakıtla çalışan motosiklet ve scooterlerin istasyonlardan akaryakıt almasına müsaade edilecek. Tiananmen Meydanı’na yakın restoranlardan yemek siparişleri önceden kimlik ve telefon numaraları kayıt ettirmeden yapılamayacak. Marketlerden kimlik numarası kaydı yaptırmadan bıçak satın alınamayacak.

Uzaktan kumandalı oyuncaklar, dronelar, drone parçaları, kara mayını ya da bomba saatleri törene kadar Pekin’e gönderilemeyecek. 20 Ağustos 5 Ekim tarihleri arasında önceden kimlik numarasıyla kayıt yaptırmadan Pekin’e koli postalanmayacak. Yine bu tarihler arasında havanın temiz olması için de Pekin’de tek-çift plaka uygulanacak ve sabah 6’dan gece yarısına kadar 3 tekerlekli motosikletler ve kamyonet gibi kargo araçları trafiğe çıkamayacak.

Tüm sanayi kuruluşlarına 20 Ağustos’tan 3 Ekim’e kadar operasyonlarını askıya alma emri verildi. Ayrıca, Pekin’in komşusu Hebei eyaletindeki bazı çiftçilerin geleneksel sobaları, geçit töreninden önce mühürlendi.

HAVAALANLARI KAPATILACAK

Prova ve törenin yapılacağı saatler arasında Pekin’deki büyük havaalanlarına iniş ve kalkışlar yapılamayacak. Başkent Uluslararası Havalimanı (BCIA) ve Nanyuan Havaalanı, 3 Eylük günü saat 09.30-12.30 arası kapatılacak.

Alınan önlemler arasında eğlence sektörü de bulunuyor. 1-5 Eylül tarihleri arasında tüm eğlence programları askıya alındı.

Pekin’deki ilk ve ortaokul öğrencileri 7 Eylül’e kadar okullarına gidemeyecek.

Borsa, 3-6 Eylül tarihleri arasında işlem görmeyecek.

PUTIN DE KATILIYOR

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in askerleri selamlayacağı podyumda Rusya lideri Vladimir Putin, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan el Beşir ve Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro gibi liderler ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yer alacak. Ancak Çin’in "Şovenizmi ve askeri hırsı" mesajları vereceği endişeyle Batılı liderlerin törene katılmaya sıcak bakmadığı yorumu yapılıyor.

JAPONYA ENDİŞELİ

Askeri geçit töreninin kendisine "Kin ve Nefreti" körüklediği eleştirisi yapan Japonya’nın Çin’deki vatandaşları endişeli.
Tartışmalı adalar sorunu nedeniyle 2012’de Çin’de Japonya aleyhine yapılan protestolarda bazı Japon işyerleri zarar görmüştü. Japonya medyasına göre, Şanghay’da yaşayan Japonya vatandaşı Keiko Nakamura, tören günü saldırıya uğrama endişesiyle dışarı çıkmayacağını söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı da söz konusu törenin, şimdiki Japonya ile kesinlikle Japon halkına ve belirli bir ülkeye yönelik olmadığını savundu. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bir soruya verdiği yanıtta, hukuka uygun olarak Çin'de yaşayan yabancıların meşru haklarını koruyacaklarını bildirdi.