Çin, ABD'nin Güney Çin Denizi’ne askeri gemi göndermesini istemediğini açıkladı.

Çin, uzun süredir Güney Çin Denizi’nde bulunan Spratly Adaları’nın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Aynı bölgeye kıyıları olan Vietnam, Malezya, Tayvan ve Filipinler ise Çin’in bu iddialarına itiraz ediyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying tarafından yapılan açıklamada, Amerika’nın Güney Çin Denizi’ne göndereceği askeri gemilerin, bölge ülkeleri arasında ihtilaf konusu oluşturan adalardan uzak durmasını istiyor. Çin söz konusu bölgedeki petrol ve deniz ürünleri kaynaklarının da kendisine ait olduğunu belirtiyor.

Chunying ayrıca, bölgedeki barış ve istikrarı bozacağı düşüncesiyle, ilgili ülkelerin provakatif ve riskli olarak tanımladığı girişimlerde bulunmaktan çekinmeleri gerektiğini açıkladı.

Öte yandan Amerika Savunma Departmanı tarafından yapılan açıklamalarda, Çin'in devamlı şekilde askeri kapasitesini artırması ve yenilemesinin yanında, bölgedeki askeri varlığını da hissettirmesi nedeniyle 'potansiyel askeri tehdit' olarak görüldüğü belirtiliyor.

Amerika, Avustralya’nın kuzey kesimindeki Darwin bölgesinde bir limanı kullanmak ve geliştirmek üzere Avustralya ile geçtiğimiz aylarda bir anlaşma imzalamıştı. Bölgedeki tansiyonu artırmak istemeyen Amerika, şu ana kadar ihtilaflı adaların yakınlarına askeri bir gemi göndermedi.