Çin’in 'Güvenlik Çarı' olarak bilinen ve ülkedeki en üst düzey yetkililerden olan Zhou Yongkang hakkında yolsuzluk davası açıldı.

Çin medyasına göre, ülkenin yönetiminde en güçlü söz hakkına sahip iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Politbüro daimi üyelerinden Zhou Yongkang hakkında dava açıldı. Böylelikle Zhou, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde hakkında yolsuzluk soruşturması açılan en üst düzey kişi oldu.

Çin Yüksek Halk Savcılığı, Zhou’un yüklü miktarda rüşvet almak, yetkisini kötüye kullanmak ve devlet sırlarını ifşa etmekle suçlandığını açıkladı. Savcılığın, Zhou ile ilgili soruşturma dosyasını Pekin’in komşusu Tianjin’deki Orta Dereceli Halk Mahkemesi'ne sunduğu da belirtildi.

Temmuz ayında hakkında soruşturma başlatılan Zou, Aralık ayında ÇKP’den ihraç edilmiş ve o tarihten beri göz hapsinde tutuluyordu. Zhou Yongkang’ın ve ailesinin 90 milyar yuan (14,5 milyar dolar) değerindeki mal varlığına da el konulmuştu. Zhou’nun 300’den fazla akrabası ve yandaşının da gözaltına alındığı ya da sorgulandığı söyleniyor.

Zhou’un kariyeri Çin Petrol ve Doğalgaz Şirketi'nin Genel Müdür Yardımcılığı ile başlamıştı. Sonrasında ise Zhou, ÇKP Sichuan Eyalet Komitesi Sekreterliği, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyeliği, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı, Çin Devlet Konseyi üyeliği ve ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi üyeliği görevlerinde bulunmuştu.

Öte yandan ülkede ayyuka çıkan yolsuzluk ve rüşvetin ardından operasyonlar hemen her alan yayılmış durumda. Son olarak Çin devletine ait üç petrol devi şirketinin bazı üst düzey yetkilileri hakkında da yolsuzluk soruşturması yapılıyor.