Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Mayıs Zafer Bayram’ı törenleri için Moskova’ya gelen dünya liderleri ile yoğun ikili görüşmelere başladı. Çin lideri Xi Jinping’le Kremlin’de bir araya gelen Putin, Avrasya Ekonomik Birliği ile Pekin arasında ortaklık anlaşmasını ele aldı.

Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan’ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği 1 Ocak 2015’de aktif hale geldi. Para, işçi ve hizmetlerin serbest dolaşımını hedefleyen birliğe bugün Kırgızistan’ın da resmen üye olması bekleniyor.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Çin ve Avrasya Ekonomik Birliği arasında ortaklık anlaşması başta olmak üzere iki ülke arasında ekonomi, ticaret, teknoloji işbirliği ve enerji alanlarında bir dizi anlaşmanın imzalanacağını belirtti.

Çin lideri Xi'nin görüşmede Rusya lideri Putin’i, Japon militarizminden ülkenin kurtarılması ve İkinci Dünya Savaşı Zafer kutlamaları için 3 Eylül’de Çin’e davet etti.

Putin de yaptığı konuşmada İkinci Dünya Savaşı’ndan en çok Sovyetler Birliği ve Çin’in etkilendiğini ve çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kızıl Meydan’da yarın yapılacak törenlere katılmak için Küba lideri Raul Castro, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Vietnam Cumhurbaşkanı Truong Tang Sang, Venezüella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Zimbabwe Cumhurbaşkanı Robert Mugabe, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nicos Anastasiades Moskova’ya ulaştı. BM Genel Sekreteri, UNESCO Başkanı ile birlikte 30 ülke liderinin Rusya’ya gelmesi bekleniyor.

Törenlerde Türkiye’yi Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım temsil edecek.