Dün 46 milyar dolarlık Pakistan Çin Ekonomik Koridoru projesi çerçevesinde 51 anlaşma imzalanmasının ardından Xi, bugün Pakistan parlamentosunda bir konuşma yaptı. Xi, zor zamanlarda Çin'in yanında olduğunu belirttiği Pakistan'a, 'Demir Kardeş' şeklinde hitap etti.

Pakistan Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Xi’yi "Sizin buraya gelişiniz resmi bir ziyaret değil. Bir kardeşin evine gelmesi gibi. Bir ailenin bir araya gelmesi gibi." sözleri ile karşılarken parlamentodaki ortak oturuma Çin First Lady’si ve 60 kişilik Çin heyeti de katıldı. Bu arada parlamentoda Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif’in yanısıra Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri komutanları da hazır bulundu.

"Sizlere 1,3 milyar Çinlinin selamlarını getirdim." diyerek söze başlayan Xi, "Çin, dünya tarafından yalnız bırakıldığında, Pakistan hep yanımızda durdu. Biz, Pakistan’ı ‘Demir Kardeş’ olarak görüyoruz. Pakistan-Çin arasındaki sıkı bağlar, övünç kaynağımızdır." dedi.

Pakistan’ın teröre karşı verdiği mücadelenin takdire şayan olduğunu belirten Xi’nin "Pakistan ve Çin’in yaşadığı mücadele kalplerimizi ve zihinlerimiz bir araya getirdi." şeklindeki sözleri Pakistanlı milletvekilleri tarafından büyük alkış aldı.

Meclis ortak oturumunda parlamentoya hitap eden ilk Çin Cumhurbaşkanı Xi, "Gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı çok minnettar kaldım. Bu yıl ilk yabancı ülke ziyaretim Pakistan’a oldu. Pekin ve İslamabad arasında muaazam bir destek alışverişi var. Zamanı geldiğinde birbirimizin yanında durmayı bildik." dedi.

Çin Pakistan ekonomik koridoru projesi (CPEC) 3 bin kilometrelik otoyol, demir yolu, petrol ve gaz boru hattı döşemesini kapsıyor. Stratejik açıdan büyük öneme sahip ortalama 45 milyar dolarlık olan projenin 2030’da bitirilmesi planlanıyor.

Öte yandan proje kapsamında, 2018 yılında başlatılacak 20 milyar dolarlık yatırımı olan 8 bin megavatlık enerji projesi ile elektrik probleminin çözülmesi amaçlanıyor.