Çin medyası, Ankara’daki kanlı saldırıda hükümet politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Çinliler, daha önce de Suruç saldırılarında hükümetin politikasını eleştiren haberler yayınlamıştı.

İktidardaki Çin Komünist Partisi’nin dış politika ağırlıklı yayın organlarından Global Times gazetesinde yayımlanan, 'Ankara bombaları, aşırılığın tehlikeli gerginliğini öne çıkardı' başlıklı editoryal yazıda, Türkiye’nin terörist gruplara yaklaşımı eleştirildi. 95 kişinin öldüğü 200’den fazla kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili olarak gazete, son aylarda hazırlıksız olan Türkiye’nin ağırlıklı olarak teröristlerin hedefi olduğu yazdı.

ANKARA’DAKİ GÜVENLİK SEVİYESİ ÇOĞU BAŞKENTTEN DÜŞÜK

"Gelişmiş ülkeler, ilk dönemlerinde teröristlerin önemli hedefi oldu. Ancak, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ve Avrupa, çok fazla kaynağa yatırım yaptı ve çoğu saldırıları önlemeyi başardı." ifadelerinin kullanıldığı yazıda, "Sonuç olarak, sınırlı finans ve insan gücüne sahip gelişmekte olan ülkeler ise teröristlerin önceliği oldu." denildi ve Ankara’nın güvenlik durumuna dikkat çekildi.

"Ankara’nın ise kendi tren istasyonu çevresindeki güvenlik seviyesi çoğu Avrupa ve Amerikalı başkentlerinden çok daha düşük. Ankara’nın, güvenliği sağlamak için daha çok acil eylem planı yada biraz daha fazla para ve biraz daha çok polis memuruna ihtiyacı var.’’ denildi.

TÜRKİYE’YE 'ÇİN VE RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ YAP' ÖNERİSİ

Türkiye’ye Çin ve Rusya ile işbirliği önerisi yapılan gazetede "Gelişmekte olan bir ülke eğer terörizm bataklığına saplanmış ise, gelişmiş bir ülkeden daha vahim tehditlerle karşı karşıya gelecektir. Teröre karşı küresel savaşın temelinde Batı yarımküresi egemendir ve bu konuda daha çok ortak bir zemin araması gereken gelişmekte olan ülkeler arasında ise terörizme karşı daha az işbirliği vardır. Bazı batılı ülkelerin yataklığı ve göz yumması, terörizmin yükselmesine neden olmuştur. Türkiye, Çin ve Rusya’nın da dahil olduğu bölgesel işbirliği konusunda daha fazla çaba ortaya koyması gerektiğini bilmesi gerekir. Ankara, Batı’ya bağlı olma ve dayanma kafa yapısını değiştirmesi gerekir." ifadesi kullanıldı.

SURUÇ SALDIRISINDA DA TÜRKİYE’NİN POLİTİKASI ELEŞTİRİLMİŞTİ

Çin medyasında geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısı ile ilgili olarak da hükümeti suçlayıcı yorumlar yer almıştı. Çin Komünist Partisi’nin sözcüsü Halkın Günlüğü gazetesinde Wang Jin imzasıyla "Hükümet kurmanın kritik döneminde terörle mücadelede karşılaşılan problemler: Türkiye’nin beslediği kaplan sonunda kendine zarar vermeye başladı" başlıklı bir makale yayınlanmıştı.

Suruç saldırısının büyük çapta ölü ve yaralanmaya yol açtığına yer verilen makalede, yaşanan trajedinin çok kötü olduğuna, aslında bu kaderin Türkiye’nin aşırı gruplar ile uzun yürüyüşü yapmasından meydana geldiğine vurgu yapılmıştı. Çin gazetesi olayı, “Sürekli nehir kenarında dolaşanın ayakkabısı nasıl olur da ıslanmaz!’’ şeklinde yorumlamıştı.