Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in daveti üzerine Pekin’e gelen ve resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temasları, Çin medyasında geniş yankı buldu. Çin medyasının haberlerinde ön plana çıkardığı konu başlıkları ise terörizmle mücadele ve füze savunma sistemi oldu. Çin Komünist Partisi resmi yayın organı Global Times gazetesi, Erdoğan ziyareti ile igili "Türkiye'den en net tavır: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Türkistan İslam Hareketi'ne kesinlilikle karşı çıktı" başlığını kullandı.

Çin medyası Erdoğan'ın Çin'e gelişini büyük yer verdi. Terörizmle mücadele ve füze savunma sistemi ile ilgili haberlerin yanında Çin Komünist Partisi resmi yayın organı Global Times gazetesi, "Erdoğan’ın aralarında 'Doğu Türkistan İslamî Hareketi' dâhil olmak üzere terör örgütlerinin Çin'i hedef alan faaliyetlerine karşı çıktığı" belirtildi. Erdoğan'ın, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla desteklediği ifade edildi. Çin devlet ajansı Xinhua ise Erdoğan’ın resmi gezisi ile ilgili yaptığı haberde yine benzer ifadelere yer verdi. Xinhua ajansı haberin başlığını "Erdoğan, nadir rastlanan tarzda Doğu Türkistan İslami Hareketi’ne açıkça karşı çıktı" şeklinde verdi.

Çin Uluslararası Radyosu ise ziyareti, "Xi ve Erdoğan'ın siyasi güven görüşmesi" başlığı ile duyurdu. Radyo haberin devamında ise "Erdoğan: Çin'i hedef alan faaliyetlere izin vermeyiz" ve "Tek Çin politikasına kararlı destek" spot başlıklarıyla verdi. Haberde ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Türkiye ile Çin arasındaki stratejik işbirliğinin zarar görmesine asla izin vermeyeceğiniz." ifadelerine dikkat çekildi.

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ, FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ ANLAŞMASI İLE GÜÇLENECEK

Çin medyasındaki diğer haber siteleri de benzer ifadeleri kullanırken, Türkiye ile ortak üretilmesi planlanan Hong Qi 9 (ithal adı FD-2000 ) isimli füze savunma sistemi anlaşmasının tekrardan görüşüldüğüne değinildi. Birçok Çinli haber sitesi konuyla ilgili olarak Çin Dışişleri Bakan Yardımcısısı Zhang Ming’in açıklamalarına yer verirken, "Savunma işbirliği alanında ortak niyetteki Çin ve Türkiye'nin, füze savunma sistemi anlaşmasıyla işbirliğini güçlendireceği" şeklinde yorumlarda bulundu.

Erdoğan’ın Pekin ziyareti öncesinde Çin medyasındaki yorumlar ise "ikili temasların, özellikle Uygur krizi nedeniyle iki ülke arasında yaşanan yanlış anlamaların giderilmesi için bir fırsat olarak görüldüğü" ekseninde olmuştu. Yine Çin medyasında yer alan yorumlarda, Pekin ve Ankara’nın ekonomide ve terörle mücadelede ortak çalışabileceğine dikkat çekilirken, “Çin ile yakın bir ilişkinin, Türkiye’nin geleceği için de önemli” olduğu belirtilmişti.