Çin medyasına göre, Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalesini Çin kazandı.Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yayın yapan Feng Huang Televizyonu’nun(Phoenix TV) haberine göre, Türkiye Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, füze savunma sistemi ihalesinin kazanan tarafın Çin olduğunu söyledi.Habere göre ayrıca, Yılmaz’ın, ‘’etraflıca düşünmenin ardından, Çinli CPMIEC şirketinin ihalenin şartlarına uygun olduğu ve en sonunda Çin ile işbirliği yapma ve anlaşma imzalamaya karar verdiklerini’’ belirttiği ifade edildi.

Yılmaz’ın, Türkiye’nin füze savunma sistemi geliştirmesinin NATO ile çelişki oluşturmayacağı sözlerine de yer verilen haberde, Türkiye’nin Eylül 2013 yılında 3,4 milyar dolarlık füze savunma sistemi almaya karar vermesinin ardından, NATO üyesi ülkelerin baskısıyla karşı karşıya kaldığı ve ihale süresinin sürekli ertelendiği kaydedildi.

Öte yandan Çin’de, söz konusu haberle ilgili yorumlarda ise, ‘’ Bu Çin yeni yılındaki en büyük hediye (Çin’in en büyük geleneksel bayramı Bahar Bayramı yada Çin yeni yılı kutlanıyor)’’, ‘’Yeni yılın en güzel başlangıcı’’, ‘’Çin ordusu çok mükemmel’’ ve ‘’ Bu, Çin ordusunun silah ihracatındaki en büyük başarı’’ ifadeleri yer aldı.

Geçen yıl, Çin’in CPMIEC firmasının ürettiği Hongqi-9 (HQ-9 FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye’deki “uzun menzilli hava savunma füzesi” ihalesini kazandığı haberleri, Çin’de büyük bir zafer olarak görülmüş ve bunun ikili ilişkilere olumlu yansıyacağı yorumu yapılmıştı. Ancak, Batının baskısıyla Türkiye, geri adım atmış ve ihalenin süresini uzatmıştı. Bu durum da Çin’de hoşnutsuzluğa neden olmuş ve Türkiye’nin tutumu samimiyetsiz bulunmuştu.