Çin ordusundan bir yetkili Türkiye’nin hava savunma füze sistemi ihalesini Çinli şirketin kazandığını doğruladı.

Malezya’nın Langkawi şehrinde açılan 13. Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda konuşan Çinli askeri şirketin bir temsilcisi, Türkiye’nin hava savunma füze sistemi ihalesini Çin’in kazandığını doğruladı.

Çin’in devlet medyasının haberine göre, Hong Qi –Kızıl Bayrak (HQ-9) hava savunma füze sisteminin dış ticaret modeli olan FD-2000’in Türkiye’deki ihaleyi kazandığı belirtildi.

Çin’in devlet televizyonu CCTV’ye konuşan ve ihaleyi kazanan Çin ordusuna ait şirketin (CPMIEC ) temsilcisi, FD-2000’in Türkiye’deki ihaleye başarılı bir teklifin ardından dünya tarafından bu sistemin bilindiğini söyledi. Aynı yetkili, Çinli işletmelerin de bu modeli Malezya’daki fuarda sergilemeye büyük önem verdiğini ifade etti.

Geçen yıl, Çin’in CPMIEC firmasının ürettiği HQ-9 FD-2000 füze savunma sisteminin Türkiye’deki “uzun menzilli hava savunma füzesi” ihalesini kazandığı haberleri, Çin’de büyük bir zafer olarak görülmüş ve bunun ikili ilişkilere olumlu yansıyacağı yorumu yapılmıştı. Ancak, NATO ve Batının baskısıyla Türkiye, geri adım atmış ve ihalenin süresini beş kez uzatmıştı. Bu durum da Çin’de hoşnutsuzluğa neden olmuş ve Türkiye’nin tutumu samimiyetsiz bulunmuştu.

Türkiye son olarak Çin ile füze savunma konusunda çok detaylı görüşmeler sürdürdüğünü açıklamıştı. Türkiye’nin şartlarından biri olan ortak üretime tek ‘evet’ diyen Çinli şirket, ihalede 3,4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti.