Hakkında soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediği iddiası bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Çin'le, hava, kara ve deniz ulaşımında kullanmak için yaklaşık 3 milyar dolar değerinde uçak, gemi ve hızlı tren anlaşması imzaladığını açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’yle başı dertte olan Sudan Devlet Başkanı Beşir, Çin'den 5 nakliye uçağı, 9 tane büyük yük gemisi ve Sudan'ın petrol bölgesi olan güneydeki şehirlere yaklaşık bin kilometreyi bulan iki hızlı tren hattı anlaşması yaptı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleriyle siyasi kriz yaşayan Ömer El-Beşir, ülkeyi kalkındırma hamlesini Çin'le ortak iş yaparak gerçekleştireceğini belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından (UCM) Beşir hakkında 2009 ve 2010 yıllarında çıkarılmış iki tutuklama emri bulunuyor. Suçlamalarda Devlet Başkanı Ömer El-Beşir’in Sudan’ın batısındaki Darfur bölgesinde 2003'ten itibaren 5 defa insanlığa karşı suç, iki defa savaş suçu ve üç defa soykırım işlediği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz Haziran'da Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Afrika Birliği zirvesi için Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg’a giden Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in tutuklanmasını istemişti. Güney Afrika’da mahkeme, El Beşir’in ülkeden ayrılmasını engelleyen geçici bir karar çıkardı. İki ülke arasında siyasi krize neden olan bu karar yaklaşık üç saat sonra kaldırılarak Ömer El-Beşir'in ülkesine dönmesi sağlanmıştı.

Darfur’daki isyancılarla ordu arasındaki çatışmalar 2003’ten beri sürüyor. BM’ye göre bu süre boyunca bölgede çoğu hastalıktan olmak üzere 300 binden fazla kişi öldü. Yüzlerce köy ise saldırıya uğradı.

UCM KİMLERİ YARGILAYABİLİR

Kuruluş belgesi Roma Statüsü olan UCM, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım suçlarına bakan uluslararası bir mahkeme. Mahkemenin yetki alanı Roma Statüsü’ne taraf olan ülkelerin vatandaşlarını içeriyor.

Anlaşmaya taraf olmayan ülkelerin vatandaşları da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yapılan bir başvuruyla UCM tarafından yargılanabiliyor. Mahkeme devletleri değil kişileri yargılama hakkına sahip.

Sudan ve Türkiye, UCM’yi kuran Roma Statüsü’ne taraf olmayarak imza atmamışlardı.