Çin, Suriye sorununun çözümünün askeri harekat değil, siyasi yol olduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, dün düzenlenen olağan basın toplantısında, Suriye krizine ilişkin son günlerde ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği tarafından bazı gözlemlerde bulunulduğuna ilişkin soruya verdiği cevapta, Çin’in, Suriye sorunun siyasi çözümü için elverişli önerilere açık olduğunu söyledi.

Çin’in Suriye sorununun siyasi çözümüne bağlılığını sürdürdüğünü ve ileriye dönük kendi fikirlerini ortaya koyduğunu ifade eden Hong, Suriye sorununun çözümünde beş ilkeye bağlı kalınması gerektiğini vurguladı.
Hong, "İlk olarak, Suriye sorununun siyasi yollarla çözülmesi gerekir. Askeri harekat bunun cevabı olamaz. Tüm tarafların, diyalog ve müzakere yoluyla kendi taleplerini dile getirmesi gerekir." dedi.

İkinci ilkenin ise Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini kaydeden Hong, "Suriye'de siyasi geçiş süreci, Suriye liderliğinde olmalı ve Suriye'nin geleceğine sadece Suriye halkının kendisi karar vermelidir." ifadelerini kullandı.

"Üçüncüsü, kapsayıcı bir siyasi sürecin teşvik edilmesi lazımdır. Eşit, kapsayıcı ve açık siyasi diyalog en erken bir tarihte başlatılmalıdır." diye konuşan Hong, "Dördüncüsü, ulusal uzlaşma ve birlik Suriye'de sağlanmalıdır. Milli mutabakat diyaloğu Suriye ulusal birliğinin çıkarına göre başlatılmalıdır." şeklinde konuştu.

Çinli sözcü, beşinci ilkeyi de insani yardımın Suriye ve komşusu ülkelerde gönderilmesi şeklinde açıklayarak, uluslararası toplumun Suriye ve komşu ülkelerdeki Suriye halkına insani yardımı hızlandırması gerektiğine işaret etti.

Hong, "Bunun yanı sıra, Suriye sorununun çözümünde Suriye içinde terörle mücadeleyi de hesaba katmak gerekmektedir." dedi.

Öte yanadan, dün Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde düzenlenen BM Güvenlik Konseyi dışişleri bakanları toplantısına katılan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de siyasi çözümün Suriye krizinin asıl yolu olduğuna vurgu yaptı.

Wang Yi, Çin'in Suriye sorunundaki tutumuna ilişkin olarak, 5 yıl süren Suriye krizi için insani yardımı güçlendirmesi ve mülteci akınının uygun bir şekilde çözülmesi gerektiğine işaret etti.

Çinli Bakan, 3. Cenevre Konferansı'nın başlatılmasının hızlandırılması ve hoşgörülü siyasi geçiş sürecinin yeniden başlatılmasının da ilerletilmesi çağrısı yaptı.

Wang ayrıca, ülkesinin ilgili taraflara BM Genel Sekreterliği ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın arabuluculuk çabalarına destek vermeye davet ettiğini de dile getirdi.