İngiliz, Güney Afrikalı ve bir Hintliden oluşan 20 kişilik turist grubunun Çin’in kuzeyinde 'terör grubuyla' bağlantısı olduğu şüphesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Ofisi, söz konusu gözaltıları doğruladı ve konsolosluk personelinin yardım sağlamak için gözaltındaki grubu ziyaret ettiğini ve bu konuda Çinli yetkililerle irtibata geçtiklerini bildirdi.

Güney Afrikalı hayır kurumu Gift of the Givers vakfı da, Çin’in söz konusu gruptan 11 kişiyi serbest bırakmayı kabul ettiği; ancak diğerlerinin İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki gözaltı merkezinde tutulmaya devam edeceğini bildirdi. Vakfın açıklamasında, Çinli yetkililerin, gözaltına alınanlardan bazılarının, otel odalarında yasaklı bir grubun propaganda videolarını izlediklerini söylediğini kaydetti.

Açıklamada, şu an 5 Güney Afrikalı, 3 İngiltere ve 1 Hindistan vatandaşı toplam 9 kişinin gözaltında olduğu kaydedildi.

İç Moğolistan’ın Erdos şehrindeki havaalanında gözaltına alınan turist grubun, Çin’e 47 günlük gezi yapmakta olduğu belirtildi.

Güney Afrikalı yardım vakfı, gözaltındaki kişilerin terörle bağları ve kendi ülkelerinde suç kayıtlarının olmadığını açıkladı.

Pekin yönetiminden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.